Grid star
eveniment

IOHANNIS II CEARTA PE DASCALI – Profesorul de la Cotroceni, nemultumit ca greva continua dupa ce salariile din invatamant s-au marit: "A durat un pic mult"

Presedintele Klaus Iohannis, profesor de fizica la baza, meserie care l-a ajutat sa isi cumpere case si cu banii din meditatii, asa cum a declarat, este nemultumit ca greva din invatamant continua.

Seful statului le cere cadrelor didactice sa se intoarca la scoala, fiindca nu mai au pentru ce sa faca greva, dupa ce Guvernul le-a marit salariile. Iohannis se intreaba cum indrazneste cineva sa puna in dificultate examenele nationale:

"Este o generatie intreaga care trebuie sa dea BAC si sa mearga la universitati. Deci, ii punem in dificultate? Este o generatie intreaga care da examenul de capacitate. Dupa ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, inca o data, le-au dat tot ce au cerut, acum in ce temei sa mai continue greva?”.

Iata declaratiile facute de Klaus Iohannis:

"Dupa ce s-a negociat in repetate randuri si dupa ce au fost la mine si am discutat cu Guvernul, cred ca s-a vazut cu ochiul liber ca s-a schimbat un pic abordarea. Guvernul a decis sa le acorde, in principiu, doua lucruri importante. Primul, care nu este foarte dezbatut in public, dar mie mi se pare cel mai important, este recunoasterea prin act normativ a dreptului de a avea o grila de salarizare care porneste de la salariul mediu pe economie si asta ii va pune pe dascali exact acolo unde le este locul natural in ecosistemul economic. Deci, inca o data, acest lucru a fost garantat deja prin ordonanta de urgenta care s-a dat astazi. Al doilea lucru tot usor de inteles, oamenii au spus, bun, si pana atunci? Si pana atunci exista cresterile salariale care au fost statuate astazi prin ordonanta de urgenta prin care cadrele didactice primesc lunar 1.000 lei in plus la salariu si personalul nedidactic primeste, cred ca sunt 400 lei lunar.

Deci Guvernul a avut grija sa rezolve pe termen mediu si lung grila de salarizare care va fi in noua legea salarizarii unice, dar a avut grija si pe termen scurt, sa existe aceasta compensatie in plus, fiindca oamenii, pe buna dreptate, au spus, cand va apare noua lege? Si Guvernul a introdus in aceasta ordonanta ca legea, chiar daca apare poate mai tarziu si poate se acorda aceste cresteri doar in transe, totusi se garanteaza ca la nivelul anului 2024 cel putin 40% din aceasta crestere pe noua grila va fi realizata efectiv. Deci sunt trei lucruri foarte importante. Greva a durat un pic mult si se pune intrebarea cine negociaza pentru dascali, fiindca liderii de sindicat tot vin si tot pleaca, dar ei sunt doar un fel de interfata, cum sunteti voi, media: Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc si consulta oamenii.

Cere explicatii

Este extrem de greu de imaginat cum poate sa functioneze o negociere pe aceasta baza. De aceea, Premierul a hotarat, foarte corect, sa dea aceasta ordonanta indiferent cum se negociaza. De ce? Fiindca noi toti, si eu, si Guvernul, si coalitia, fiindca a fost Premierul impreuna si cu Presedintele Camerei in discutie, au inteles ca sunt solicitari legitime si le garanteaza, indiferent de ce se negociaza cu acesti reprezentanti ai sindicatelor. Eu sper sa se inteleaga bine aceasta chestiune la nivelul sistemului si oamenii sa se intoarca de marti la scoala, fiindca nu mai au pentru ce sa faca greva.

Pe termen mediu si lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat cresteri, iar pentru anul 2024 s-au dat in scris, prin ordonanta, garantii ca Guvernul se va tine de ce a promis si atunci eu cred ca foarte multi dascali, care oricum au considerat ca deja este prea mult ce a fost, se vor intoarce pur si simplu la scoala si bine fac.

In afara de asta, cum indrazneste cineva sa puna in dificultate examenele nationale? Este o generatie intreaga care trebuie sa dea BAC si sa mearga la universitati. Deci, ii punem in dificultate? Este o generatie intreaga care da examenul de capacitate. Dupa ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, inca o data, le-au dat tot ce au cerut, acum in ce temei sa mai continue greva?”.

Prevederile OUG

Executivul a adoptat joi, 1 iunie 2023, OUG care prevede o marire a salariilor, insa profesorii spun ca procentul este insuficient. Acestia cer o marire cu 25% a salariilor.

Potrivit ordonantei de urgenta aprobata de Executiv joi, majorarile salariale se aplica astfel:

a) personalului didactic si personalului didactic auxiliar din cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar si institutiilor de invatamant superior, inclusiv pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, cu suma 1.000 de lei brut pe fiecare functie;

b) personalului nedidactic din cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar si institutiilor de invatamant superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare functie.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani