IOHANNIS, COMPLICE LA FURT – Presedintele Romaniei inchide ochii la marea coruptie: “Klaus Iohannis joaca rolul mesagerului statului subteran”

1795

Sursa Foto: Adevarul

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis (foto) inchide ochii la marea coruptie. Si la cel mai scandalos tip de hotie. Este vorba despre hotia in vremuri de calamitate.

Constatarea ii apartine jurnalistului Sorin Rosca Stanescu, acesta acuzand lipsa de reactie a lui Klaus Iohannis in urma dezvaluirilor facute de Curtea de Conturi privind uriasul jaf produs in perioada in care romania se afla in stare de urgenta.

Intr-un editorial publicat vineri, 14 august 2020, pe site-ul Corectnews.com, si intitulat “Jaful de urgenta si alerta”, Rosca Stanescu il catalogheaza pe Iohannis drept un mesager al statului subteran si sustine ca acesta i-a transmis deja liderului PSD, Marcel Ciolacu, sa nu introduca o motiune de cenzura pentru daramarea Guvernului Orban. Asta intrucat prelungirea starii de alerta convine de minune PNL, in conditiile in care furtul din banul public va continua, fara ca actele de coruptie sa poata fi pedepsite.

Redam analiza jurnalistului Sorin Rosca Stanescu:

“Jaful de urgenta si de alerta

Inca o luna va fi stare de alerta. Asa decide Guvernul Orban doi si jumatate. Si parca vad ca PSD nu va avea nimic de spus. Sau, daca va avea de spus, nu va avea de facut. Prelungirea starii de alerta convine ambelor parti. Lui Marcel Ciolacu, pentru ca va utiliza aceasta situatie ca pretext pentru a amana motiunea de cenzura. Sau pentru a nu mobiliza partidul sa voteze. Dar cel mai mult are PNL de castigat. Romanii pot fi furati in continuare. Si furturile vor putea fi acoperite.

Planetele s-au aliniat. In favoarea “Guvernului sau”. Care probabil va fi tot Orban doi si jumatate. Sau poate, cine stie, Orban trei si jumatate. Esential este ca, asa cum a mai procedat si altadata, Marcel Ciolacu va utiliza starea de alerta pentru a tergiversa introducerea unei motiuni de cenzura. Care de fapt e inutila. Dupa opinia exprimata ieri de catre presedintele Klaus Iohannis. Ce rost ar avea o motiune de cenzura, afirma acesta, cand in scurt timp urmeaza alegeri parlamentare? Presedintele nostru, al tuturor romanilor, este lovit de o grava amnezie. A uitat de la mana pana la gura. A uitat cum a cazut Guvernul Boc. In plina criza economica. Cu numai o luna inainte de alegeri. Si chiar atunci cand el insusi a fost utilizat pe post de berbec de alianta PSD-PNL in pozitia de candidat de premier. Atunci a avut rost. Chiar inainte de alegeri. Acum nu are rost. Ca vin alegeri. Dar sa vedem in continuare cum se aliniaza planetele.

Semnalul transmis de catre Klaus Iohannis, care joaca aici rolul mesagerului statului subteran si nicidecum rolul unui presedinte ales la vedere, este cat se poate de limpede. Acest mesaj i se adreseaza lui Marcel Ciolacu. Si suna simplu si raspicat: nu introduceti motiunea de cenzura. Iar subtextul este si mai interesant: daca tineti neaparat, daca nu se poate altfel, puteti face motiune de cenzura. Dar Guvernul tot in picioare ramane. Pentru ca eu dispun de prerogative constitutionale, care imi permit sa ma fac ca ploua. Si sa nu ma grabesc sa desemnez un alt candidat de premier inainte de alegeri. Iar daca-mi iese bine la socoteala si observand ca Ludovic Orban este suficient de fragezit, il pot tine pe acesta sub perfuzii, pana cand vad ce configuratie politica va rezulta in urma alegerilor locale si parlamentare.

Procedand astfel, Klaus Iohannis inchide ochii. La marea coruptie. La cel mai scandalos tip de hotie. Hotia in vremuri de calamitate. Se face ca nu observa ca nu exista in lumea asta a infractorilor ceva mai abject, decat sa-l furi pe cetatean atunci cand acestuia ii este cel mai greu. Cand e lovit in moalele capului de o pandemie, care in Romania, in loc sa descreasca, creste zi de zi ca intensitate. Si lovit tot in moalele capului de o criza economica. Aici observam un mod pervers de gandire al decidentilor politici, pe care l-am mai intalnit si in 2009. Sub presedintele Petrov. Si cu Emil Boc la butoanele de la Palatul Victoria. Mesajul suna cam asa: criza economica este la altii, unda de soc nu atinge Romaina. Si a atins-o. Rau de tot. Asemenea crize, cum este si cea economica de acum, se propaga de la centru spre periferie. Iar la periferie intensitatea e mai mare, desi socul vine ceva mai tarziu. Centrul crizei este reprezentat de Statele Unite. Care economic se clatina mai rau ca niciodata. Este un cutremur de mare amplitudine si de durata, care va face mai multe victime decat cele rezultate din pandemie. O criza declansata in Statele Unite loveste naprasnic Europa. Deja aflam ca Marea Britanie traverseaza o situatie fara precedent. Pana in prezent – si suntem doar la inceputul crizei – economia Marii Britanii a scazut cu 20%. Criza vine cu repeziciune pe continent. Si sunt lovite in baza aceluiasi principiu toate statele, incepand de la centru – in cazul UE, Germania – si terminand cu periferia. Ca si in 2009, nota de plata cea mai consistenta o vor achita statele mai slabe din UE. Voi explica cu alta ocazie acest mecanism. Pana una alta, sa retinem ca tot ceea ce ne spune Citu si tot ceea ce ne asigura Orban legat de stabilitatea financiara sunt simple baliverne. O dovedeste statistica pusa la dispozitia opiniei publice. Cifrele sunt implacabile. si arata rau de tot.

Avem carevasazica, o zic autoritatile „competente”, o criza sanitara pe care ele o tin in frau, adica pe varful „platoului”, si o criza economica contracarata cu multa dibacie de Guvernul Orban doi si jumatate. Despre criza economica am scris mai sus cateva cuvinte. Despre cea sanitara, scrie de acum presa din lumea intreaga. Cum ca autoritatile de la Bucuresti au scapat haturile din mana. Si avem doua runde de alegeri. Ce fac un presedinte responsabil si un Guvern responsabil cu tot ghiveciul asta? Fac ce stiu cel mai bine. Sifoneaza banul public.

In Italia, un intreg guvern este pus sub ancheta penala. Pentru inalta coruptie in vremuri de pandemie. Cu materiale sanitare. La noi, mai intai presa si apoi Curtea de Conturi au descoperit hotii de neimaginat. Nu le mai enumar. Opinia publica le stie. Toate cad in raspunderea Guvernului. Cele mai multe sunt facute cu buna stiinta. Si au condus la o spoliere fara precedent a cetatenilor. A acelorasi cetateni pentru care nu exista bani de pensii si nici de alocatii de stat pentru copii. Intr-un stat de drept, cum pretinde de dimineata pana seara presedintele Klaus Iohannis, multe capete ar fi trebuit deja sa fie puse pe butuc si retezate in piata publica. Mega-hotiile cu materiale sanitare nu se puteau face fara participarea efectiva si in diverse moduri a unor decidenti politici. Si mai ales guvernamentali. Intr-un stat cum este cel invocat de Klaus Iohannis, ar fi trebuit, tinand cont de gravitatea situatiei, sa-i vedem pe toti acesti responsabili cercetati pentru participarea la un grup criminal organizat si pusi sub arest preventiv. Pentru a nu mai fura in continuare. Si pentru a-i impiedica sa-si ascunda urmele. Ati auzit de asa ceva?

Si nu vedem decat varful ice-bergului. In niciun stat din lume si niciodata in istorie nu pot fi descoperite toate infractiunile. Ci doar o parte. O mica parte din actele de mare coruptie. Pe noi ne ingrozeste doar varful icebergului pe care l-a decopertat, ca sa nu spun decapat Curtea de Conturi. Dar sub acest varf al icebergului, cat timp Romania este confruntata cu criza sanitara si cu criza economica, se intampla lucruri ingrozitoare. Cum poate trage Guvernul de timp? Cum isi poate lungi existenta, pentru a-si mentine cat mai mult timp un grad ridicat de libertate, astfel incat sa se poata fura in continuare? Dupa care urmele sa fie rand pe rand acoperite? Intr-un singur fel. Prin prelungirea starii de alerta. Starea de alerta le vine hotilor si complicilor acestora ca o manusa.

2 comentarii la “IOHANNIS, COMPLICE LA FURT – Presedintele Romaniei inchide ochii la marea coruptie: “Klaus Iohannis joaca rolul mesagerului statului subteran”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole