IOHANNIS CERE CRESTEREA PENSIILOR SI SALARIILOR – Presedintele: "Este corect, este rezonabil si este asteptat”. Seful statului solicita Guvernului sa vina cu solutii
Presedintele Klaus Iohannis pledeaza pentru cresterea pensiilor si salariilor. Potrivit acestuia, Guvernul trebuie sa vina cu solutii in acest sens.
Seful statului le-a SPUS jurnalistilor mesajul pe care l-a transmis liderilor coalitiei:
"Avand in vedere ca suntem in criza energetica, avem foarte multe probleme in economie, avem si o crestere economica, avem totusi o inflatie destul de mare, este corect, este rezonabil si este asteptat sa creasca si salariile si pensiile”.
Iohannis a declarat ca in conditiile in care inflatia a depasit 15%, nu i se pare rezonabil sa fie refuzata discutia pe cresterea salariilor si pensiilor. Presedintele a precizat ca nu oamenii simpli trebuie sa plateasca pentru aceste crize, ira Guvernul trebuie si va identifica solutii. In pofida crizelor multiple, Iohannis vede si o parte buna:
"Avem o crestere economica substantiala si, sigur, asta ne da speranta ca vom avea pe salarii si pensii o crestere care vine sa compenseze intr-o masura rezonabila cresterea preturilor si inflatia pe care o avem”.
Iata intrebarile adresate lui Klaus Iohannis si raspunsurile acestuia:
Jurnalist:
Cum vedeti dumneavoastra posibila sau probabila majorare de salariu minim la 3.000 de lei si a pensiilor, cu cat, care este procentul, in opinia dumneavoastra, cu care ar trebui sa creasca?
Klaus Iohannis:
Atata vreme cat nu avem o previziune a bugetului pentru anul viitor, orice ar spune unul sau altul este o speculatie. Insa pot sa va spun un lucru pe care eu personal l-am transmis liderilor coalitiei. Avand in vedere ca suntem in criza energetica, avem foarte multe probleme in economie, avem si o crestere economica, avem totusi o inflatie destul de mare, este corect, este rezonabil si este asteptat sa creasca si salariile si pensiile.
In conditiile in care inflatia a ajuns, acum recent au fost date publicitatii datele, peste 15%, nu mi se pare rezonabil sa fie refuzata discutia pe cresterea salariilor si pensiilor. Pana la urma, nu oamenii simpli trebuie sa plateasca pentru aceste crize si Guvernul trebuie si va identifica solutii. Acum, cu cat va creste salariul minim, cu cat va creste punctul de pensie si asa mai departe, acestea sunt chestiuni tehnice care vor fi cunoscute dupa ce se fac niste calcule foarte aplicate, legate de bugetul care trebuie sa realizeze aceste cresteri, si vorbim clar despre bugetul anului 2023. Partea foarte buna pe care o vad este ca, in pofida acestor crize multiple, pe care le tratam cat putem de bine, avem o crestere economica substantiala si, sigur, asta ne da speranta ca vom avea pe salarii si pensii o crestere care vine sa compenseze intr-o masura rezonabila cresterea preturilor si inflatia pe care o avem.
Jurnalist:
Despre bugetul pe anul viitor, coalitia a inceput discutiile. Care considerati dumneavoastra ca ar trebui sa fie prioritatile?
Klaus Iohanis:
Prioritatile sunt mereu aceleasi: dezvoltare, investitie, sustenabilitate, salarii, pensii, trai decent. Lucrurile nu vor fi absolut noi, temele pe care le-a prezentat coalitia de la inceputul guvernarii vor ramane in continuare temele centrale. Sigur, daca la acestea se adauga o situatie care nu depinde de noi; daca de exemplu preturile pe energie cresc mai mult decat s-au facut calcule pana acum, acum trebuie adaptat acest obiectiv. Dar este la fel de bine posibil sa scada un pic si atunci banii vor fi disponibili, sper eu, pentru lucrari de infrastructura, pentru investitii care reprezinta cea mai buna varianta pentru a avea o crestere sustenabila, adica o crestere care este continua, nu intr-o luna mai mult, pe urma mai putin.
Lucrurile trebuie bine balansate si trebuie sa avem grija in acest context complicat sa nu ne intindem mai mult decat permite patura, fiindca nu stim ce alte crize vor mai veni, nu stim cum se va dezvolta situatia pe frontul din Ucraina si este foarte bine sa fim pregatiti sa folosim banii de care dispunem pentru a permite cresterea economica, dar sa nu folosim mai mult decat trebuie si sa ramanem intr-un cadru macroeconomic sanatos.