IOHANNIS A SEMNAT PENTRU TAXA PE BANCI – Presedintele a promulgat legea lui Ciolacu (Document)

762

sursa foto: facebook Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 26 octombrie 2023, legea privind masurile fiscal-bugetare pe care Guvernul Ciolacu si-a angajat raspunderea in Parlament.

Legea prevede printe altele, o taxa pe cifra de afaceri pentru banci care va creste la 2% in urmatorii doi ani si revine la 1% dupa 1 ianuarie 2026. Anterior, Curtea Constitutionala a respins sesizarea de neconstitutionalitate.

Cifra de afaceri cuprinde:

a) venituri din dobanzi;
b) venituri din dividende;
c) venituri din taxe si comisioane;
d) castiguri (pierderi) din derecunoasterea activelor si datoriilor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justa prin profit sau pierdere, net;
e) castiguri sau pierderi aferente activelor si datoriilor financiare detinute in vederea tranzactionarii, net;
f) castiguri sau pierderi aferente activelor financiare nedestinate tranzactionarii, evaluate obligatoriu la valoarea justa prin profit sau pierdere, net;
g) castiguri sau pierderi aferente activelor si datoriilor financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justa prin profit sau pierdere, net;
h) castiguri sau pierderi din contabilitatea de acoperire, net;
i) diferente de curs de schimb (castig sau pierdere), net;
j) castiguri sau pierderi din derecunoasterea activelor nefinanciare, net;
k) alte venituri din exploatare.

​Taxa pe energie

Proiectul de lege prevede si instituirea unei taxe pentru companiile din sectorul de petrol si de gaze care realizeaza o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro. Aceasta este 0,5% pe cifra de afaceri. Se va plati alaturi de impozitul pe profit.
Nu platesc taxa de pe cifra de afaceri companiile din sectorul reglementat din energie, reglementati/licentiati de ANRE (transport si distributie de energie si gaze), si nici furnizorii de energie si gaze.

​Impozitarea microintreprinderilor

Sunt reglementari si cu privire la microintreprinderi:

a) 1%, pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv;
b) 3%, pentru microintreprinderile care:
1. realizeaza venituri peste 60.000 euro;
sau
2. desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare codurilor CAEN: 5821 – Activitati de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activitati de editare a altor produse software, 6201 – Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client), 6209 – Alte activitati de servicii privind 7 tehnologia informatiei, 5510 – Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, 5520 – Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentatie n.c.a., 5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, 6910 – Activitati juridice – numai pentru societatile profesionale cu personalitate juridica, constituite de avocati potrivit legii, 8621 – Activitati de asistenta medicala generala, 8622 – Activitati de asistenta medicala specializata, 8623 – Activitati de asistenta stomatologica, 8690 – Alte activitati referitoare la sanatatea umana.

*Cititi aici legea promulgata

Ultimele articole