Grid star
eveniment

IOHANNIS A SCAPAT – Costul calatoriilor ramane secret. Legea care ii obliga pe demnitari sa faca publice cheltuielile a picat la vot (Document)

Senatul a respins proiectul de lege care ii obliga pe demnitari, inclusiv pe presedintele Romaniei, sa faca publice cheltuielile. Camera Deputatilor este for decizional.

Daca legea ar fi fost votata, presedintele Klaus Iohannis si Administratia Prezidentiala nu mai puteau invoca regimul informatiilor clasificate, sau alte motive, atunci cand presa solicita nota de plata pentru deplasarile facute.

Potrivit expunerii de motive, prin proiectul de lege se urmareste instituirea obligativitatii autoritatilor si institutiilor publice de a publica, din oficiu, informatiile complete privind cuantumul cheltuielilor de cazare, masa, transport intern si extern, diurna, cadouri, actiuni de reprezentare si protocol, precum si sursele de finantare utilizate pentru acestea, in termen de 20 zile de la efectuarea fiecarei cheltuieli.

Initiativa se aplica deplasarilor efectuate de demnitari si salariati ai autoritatilor si institutiilor publice, in interes de serviciu si inclusiv deplasarilor efectuate in interes privat daca acestea se realizeaza, total sau partial, prin intermediul unei autoritati sau institutii publice.

S-a cerut transparenta

"Din aceste considerente, pentru a facilita publicarea informatiilor mentionate anterior, consideram necesara adaptarea cadrului legal aplicabil cu scopul de a publica cheltuielile in format online, pe pagina web oficiala a autoritatilor si institutiilor publice.

Astfel, aceste documente vor cuprinde detalii precum costurile de transport (bilete de avion, tren, autobuz etc.), si costuri precum: cazare, diurna, inchiriere de vehicule, cheltuieli cu masa, taxe si alte costuri asociate deplasarii.

Prin accesul la aceste informatii, cetatenii pot evalua daca cheltuielile sunt justificate si adecvate, si pot sesiza eventualele abuzuri sau nereguli. Astfel, publicarea documentelor faciliteaza controlul democratic si implicarea activa a societatii civile.

In ansamblu, transparenta cheltuielilor din fonduri publice realizate de catre persoanele care ocupa o functie publica sau care sunt angajate intr-o institutie publica aduce beneficii esentiale, precum responsabilitatea, combaterea coruptiei, increderea si legitimitatea, precum si participarea civica activa. Aceste beneficii contribuie la o guvernare mai responsabila, mai eficienta si mai democratica”, se arata in expunerea de motive.

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani