Grid star
eveniment

Iohannis a promulgat legea IFN-urilor. Suma totala de plata nu poate depasi dublul valorii creditului (Legea)

Presedintele Klaus Iohannis (foto) a promulgat luni, 12 august 2024, Legea privind protectia consumatorilor cu privire la costul total al creditarii si la cesiunea de creante. Aceasta a fost initiata de senatorul Daniel Zamfir si este cunoscuta ca Legea IFN-urilor.

Potrivit legii, in cazul creditelor de consum in valoare maxima de 5.000 lei, costul total al creditarii nu poate depasi 1% pe zi si, concomitent, valoarea totala platibila de catre consumator nu poate depasi dublul valorii totale a creditului. In cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsa intre 5.001 lei si 10.000 lei, costul total al creditarii nu poate depasi 0,8% pe zi si, concomitent, valoarea totala platibila de catre consumator nu poate depasi dublul valorii totale a creditului.
Legea mai stipuleaza ca dobanda anuala efectiva (DAE) la creditele ipotecare pentru investitii imobiliare nu poate depasi cu mai mult de 8 puncte procentuale dobanda la facilitatea de creditare practicata de Banca Nationala a Romaniei pe piata financiar-bancara interna. 

Legea se aplica si contractelor in derulare

In scopul echilibrarii prestatiilor si al reducerii riscurilor generate, prezenta lege este aplicabila si contractelor in derulare, respectiv contractelor active la data intrarii in vigoare a prezentei legi, aflate in maturitate si pentru care intarzierile la plata sunt de cel mult 60 de zile. 
Sunt si prevederi cu privire la recuperatorii de credite:

“Se interzice entitatii care desfasoara activitatea de recuperare a creantei sa perceapa de la debitor o suma totala care sa depaseasca cuantumul creantei, certificat de creditor la momentul incheierii contractului de cesiune, incluzand orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cheltuielile cu executarea silita. Cuantumul creantei va cuprinde toate costurile inclusiv dobanda, dobanda penalizatoare, comisioanele, taxele si orice alt tip de costuri pe care trebuie sa le suporte consumatorul in legatura cu contractul de credit si care sunt cunoscute de catre creditor, calculate la momentul cesionarii contractului si prezentate defalcat, in format scris, consumatorului”.

>>Legea privind protectia consumatorilor cu privire la costul total al creditarii si la cesiunea de creante

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani