IOHANNIS A MODIFICAT LEGEA FINANTELOR – Presedintele a semnat. Se dau imprumuturi fara dobanda (Document)

679

sursa foto: facebook Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis (foto) a promulgat modificarile facute de Parlament cu privire la Legea 273/2006 privind finantele publice locale. Este vorba despre acordarea de imprumuturi fara dobanda pentru institutiile publice.

Pana la promulgarea legii, cadrul legislativ nu permitea ordonatorilor principali de credite acordarea de imprumuturi catre institutiile subordonate, cu exceptia momentului infiintarii acestora. Insa lucrurile se schimba, aceasta limitare fiind eliminata.

Implementarea proiectelor

Potrivit expunerii de motive, la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale locale institutiile subordonate ordonatorului de credite principal pot beneficia direct de contracte de finantare europeana nerambursabila sau de la bugetul de stat. Insa pentru implementarea proiectelor de investitii, institutiile trebuie sa asigure din veniturile proprii disponibilitatile financiare de la data platii lucrarilor efecutate/serviciilor prestate/bunurilor livrate pana la rambursarea din partea finantatorului.

Probleme la finantare

Initiatorii arata ca institutiile beneficiare nu pot asigura intotdeauna banii necesari pentru a acoperi costuri care se recupereaza in 30-45 de zile. Iar in cazul programelor transfrontaliere, recuperarea sumelor este greoaie, intrucat depunerea documentatiei pentru rambursare se realizeaza obligatoriu concomitent cu cea a partenerului de proiect. Mai mult, pentru decontarea cheltuielilor generate de contractele incheiate cu antreprenorii, institutiile trebuie sa achite contravaloarea integrala a serviciilor contractate, urmand ca sumele aferente cofinantarii nationale si finantarii europene sa fie restituite doar dupa depunerea cererii de
rambursare:

Limitari

Cadrul legislativ actual nu permite ordonatorilor principali de credite acordarea de imprumuturi catre institutile subordonate, cu exceptia momentului infiintarii acestora. Completarea legii se impune pentru a asigura nevoia de disponibil a institutiilor subordonate ordonatorilor principali de credite in cazul obtinerii de catre acestea a unor finantari nerambursabile de la bugetul de stat sau in urma depunerii de proiecte cu finantare europeana”.

Ultimele articole