IOHANNIS A AVIZAT TAIEREA BUGETELOR SRI SI SIE – Citu are unda verde
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii condus de Klaus Iohannis a avizat vineri, 19 februarie 2021, taierea bugetelor SRI si SIE.
Mai exact, CSAT a analizat propunerile Guvernului Citu cu privire la bugetele pentru anul 2021 ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si ale Serviciului de Protectie si Paza, propuneri care au fost avizate favorabil.
Administratia Prezidentiala nu a comunicat ca s-au modificat sumele alocate in Proiectul de buget, ceea ce inseamna ca SRI si SIE primesc mai putini bani.
Asa cum se stie, cu exceptia Serviciului de Protectie si Paza (SPP), bugetele SRI si SIE nu cresc in 2021, potrivit Proiectului de buget. Dimpotriva, se inregistreaza anumite scaderi:
-Serviciul de Informatii Externe: credite bugetare de 394,933 milioane lei (minus 0,23%), credite de angajament de 432,933 milioane lei;
-Serviciul Roman de Informatii 2,708 miliarde lei (minus 0,46%), credite de angajament de 3,133 miliarde lei (plus 14,36%).
Avand in vedere ca CSAT a avizat pozitiv propunerile facute de Executiv, Florin Citu urmeaza sa intre in sedinta de Guvern pentru a aproba bugetul si a-l trimite in Parlament.
Iata anuntul Administratiei Prezidentiale:
“Vineri, 19 februarie 2021, a avut loc, la Palatul Cotroceni, sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, condusa de Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, in sistem de videoconferinta speciala.
In cadrul sedintei de astazi, au fost supuse analizei propunerile de buget pentru anul 2021 ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si ale Serviciului de Protectie si Paza, propuneri de buget care au fost avizate favorabil de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.
Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024 plaseaza cetateanul in centrul actiunii institutiilor cu atributii si responsabilitati in domeniul apararii tarii si securitatii nationale. Orice arhitectura solida de securitate impune si asigurarea de resurse umane, materiale si financiare, care sa ofere consistenta si credibilitate efortului nostru colectiv de a asigura cetatenilor conditiile necesare pentru a duce un trai mai bun, in deplina siguranta.
Sumele avizate asigura indeplinirea cu responsabilitate a activitatilor planificate si functionalitatea institutionala in vederea realizarii misiunilor specifice si a obiectivelor asumate, prin gestionarea prudenta a resurselor bugetare alocate, in contextul unui mediu international de securitate instabil, marcat de manifestarea pandemiei de COVID-19, care genereaza modificari pe toate palierele societatii”.