Investitorii in fotovoltaice, obligati sa plateasca Romaniei 1,74 milioane euro
Mai multi investitori in fotovoltaice vor trebui sa plateasca Romaniei 1,74 milioane euro in urma deciziei Tribunalului Arbitral constituit potrivit Conventiei ICSID (Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investitii). Suma reprezinta 50% din costurile suportate de Romania, dar si 218.458,76 dolari, adica 50% din costurile de arbitraj.
Investitorii au sustinut ca in urma deselor modificari legislative in domeniul energiei regenerabile, Romania a incalcat prevederile Tratatului Cartei Energiei referitoare la tratamentul corect si echitabil si interzicerea exproprierilor ilegale. In acest sens, in timpul litigiului reclamantii au cuantificat pretentiile solicitate Romaniei la aproximativ 256 milioane euro (fara dobanda).
Potrivit Ministerului de Finante condus de Tanczos Barna (foto), reclamantii, 28 persoane fizice si 16 persoane juridice, organizati in 15 grupuri de investitori care au dezvoltat in Romania 31 de centrale/parcuri fotovoltaice, au sustinut ca, pe fondul legislatiei reglementate in Romania in domeniul energiei regenerabile au pus in functiune mai multe parcuri fotovoltaice, localizate in mai multe judete din Romania. Avand in vedere legislatia existenta la acea data, investitorii au sustinut ca au avut convingerea ca schema de suport a statului in energia regenerabila urma sa se aplice pentru o perioada de 15 ani cumulativ cu anumite cote (progresive) stabilite pentru energia produsa din surse regenerabile.
“De asemenea, investitorii au afirmat ca in perioada 2014-2018, Romania a adoptat o serie de acte normative care au modificat radical Legea 220/2008, in esenta:
(i) a fost eliminat sistemul de cote anuale fixe care urmau sa creasca progresiv;
(ii) a fost redusa perioada de valabilitate a certificatelor verzi de la 16 luni la 12 luni ;
(iii) au fost reduse in mod semnificativ cotele de energie produsa din surse regenerabile fata de cele stabilite initial;
(iv) a fost redus pretul certificatelor verzi de la 55 euro la 35 euro. In opinia investitorilor, aceste masuri au schimbat cadrul normativ pe baza caruia acestia si-au dezvoltat investitiile, avand drept consecinta producerea unor pierderi considerabile fata de cele planificate”, arata Finantele.
Prezentam comunicatul Ministerului de Finante:
“Romania a primit in 16.01.2025 hotararea Tribunalului Arbitral constituit potrivit Conventiei ICSID in dosarul cu numarul ARB/20/35 , prin intermediul careia se stabileste ca Romania nu a incalcat niciuna din garantiile acordate investitorilor de Tratatul privind Carta energiei si exonereaza statul roman de orice obligatie de a plati daunele solicitate de reclamanti.
Totodata, Tribunalul a obligat reclamantii sa plateasca Romaniei suma de 1.741.900,28 euro (reprezentand 50% din costurile de reprezentare suportate de Romania) si suma de 218.458,76 USD (reprezentand 50% din costurile de arbitraj suportate de Romania).
Temeiul juridic al actiunii formulate de reclamanti il reprezinta Tratatul Cartei Energiei ratificat de Romania prin Legea nr.14/1997 pentru ratificarea si a Protocolului Cartei Energiei privind eficienta energetica si aspecte legate de mediu, incheiate la Lisabona la 17 decembrie 1994 . In apararile sale scrise consolidate, Romania a respins acuzatiile reclamatilor si a formulat o serie de exceptii privind jurisdictia Tribunalului arbitral.
Reclamantii, 28 persoane fizice si 16 persoane juridice, organizati in 15 grupuri de investitori care au dezvoltat in Romania 31 de centrale/parcuri fotovoltaice, au sustinut ca, pe fondul legislatiei reglementate in tara noastra in domeniul energiei regenerabile (Legea nr.220/2008 cu modificarile ulterioare pana la nivelul anului 2013) au pus in functiune mai multe parcuri fotovoltaice, localizate in mai multe judete din Romania. Avand in vedere legislatia existenta la acea data, investitorii afirma ca au avut convingerea ca schema de suport in energia regenerabila urma sa se aplice pentru o perioada de 15 ani cumulativ cu anumite cote (progresive) stabilite pentru energia produsa din surse regenerabile.
De asemenea, investitorii au afirmat ca in perioada 2014-2018, Romania a adoptat o serie de acte normative (ref: Legea nr.23/2014, OUG nr.24/2017, Legea nr.184/2018) care au modificat radical Legea nr. 220/2008, in esenta:
(i) a fost eliminat sistemul de cote anuale fixe care urmau sa creasca progresiv;
(ii) a fost redusa perioada de valabilitate a certificatelor verzi de la 16 luni la 12 luni ;
(iii) au fost reduse in mod semnificativ cotele de energie produsa din surse regenerabile fata de cele stabilite initial;
(iv) a fost redus pretul certificatelor verzi de la 55 euro la 35 euro. In opinia investitorilor, aceste masuri au schimbat cadrul normativ pe baza caruia acestia si-au dezvoltat investitiile, avand drept consecinta producerea unor pierderi considerabile fata de cele planificate.
In concluzie, investitorii sustin ca in urma deselor modificari legislative in domeniul energiei regenerabile, Romania a incalcat prevederile Tratatului Cartei Energiei referitoare la tratamentul corect si echitabil si interzicerea exproprierilor ilegale. In acest sens, in timpul litigiului reclamantii au cuantificat pretentiile solicitate Romaniei la suma de aproximativ 256 milioane euro (fara dobanda).
In urma unui proces transparent de selectie, Romania a fost reprezentata in acest dosar de consortiul format din societatile de avocatura: SCP Pelinari si Pelinari SCA, Dechamps International Law, Barrister Jonathan J. Gass, Barrister Tariq Baloch, SCA Perez Alati, Grondona, Benites & Arntsen (Pagbam) si Barrister Sean Aughey.
Echipa de reprezentare a fost formata din urmatoarele persoane. Av. Dechamps Jean Paul; Av. Gass Jonathan; Av. Topalian Gustavo; Av. Baloch Tariq; Av. Grondona Mariano; Av. Aughey Sean; Av. Stanescu Alexandru; Av. Pelinari Andrei; Av. Kovacs Csaba; Pablo Jaroslavsky; Julieta Cappelletti”.
Sursa foto: Facebook Tanczos Barna