Grid star
eveniment

Investitii pentru banii de pensii: iata principalele instrumente financiare cu care lucreaza fondurile private (Document)

La finalul lunii iunie 2024, titlurile de stat si actiunile au ramas principalele instrumente financiare in care au investit fondurile de pensii administrate privat, Pilon II. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) arata ca plasamentele fondurilor de pensii administrate privat in titluri de stat au reprezentat 64,3%, in scadere fata de nivelul de 66,4% inregistrat la 31 decembrie 2023.

Totodata, investitiile in actiuni au reprezentat un procent de 25,3% din valoarea totala a activelor fondurilor de pensii din Pilonul II, in topul clasamentului fiind Banca Transilvania OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgazsi BRD Groupe Societe Generale. De asemenea, ponderi importante erau investite si in obligatiuni corporative (4,3%), depozite bancare (3%) si fonduri de investitii (2,8%). Rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat a fost 7,31% in iunie 2024, in usoara scadere fata de finalul anului 2023 (7,39%).

Toate fondurile de pensii administrate privat au investit majoritar in obligatiuni suverane, in procente de peste 54% din activele totale. Alte instrumente financiare precum actiunile sau obligatiunile corporative se regasesc in portofoliile investitionale ale fondurilor de pensii in procente semnificative. 

Zeci de miliarde lei in titluri de stat

Valoarea plasamentelor in titluri de stat ale fondurilor de pensii administrate privat la finalul semestrului I 2024 a fost de 92,19 miliarde de lei. Dintre acestea, titlurile de stat denominate in lei inregistreaza un procent semnificativ (89,3 %), urmate de cele denominate in euro fiind 9,97% si in dolar american 0,76%. In cazul emisiunilor in lei, cele mai mari valori au fost inregistrate de titlurile de stat cu maturitatea in 2026, 2029, 2030, 2031 si 2032. O mare parte din emisiunile in euro ajung la scadenta in 2029 si 2034. Toate titlurile de stat din portofoliile fondurilor de pensii din Pilonul II sunt emise exclusiv de statul roman. 
La finalul lunii iunie 2024, investitiile in obligatiuni corporative au fost in cuantum de 6,14 miliarde lei, avand o pondere de 4,29% in totalul activelor fondurilor de pensii administrate privat. Investitiile in obligatiunile emise de organisme straine neguvernamentale s-au situat la un procent de 0,16%, investitiile in obligatiuni municipale fiind de 0,27%. 

>>Raportul ASF

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani