INVESTITII IN PRODUCTIA ROMANEASCA – Statul ofera peste 200 milioane. Beneficiarii programelor
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), prin Agentia Nationala a Zonei Montane(ANZM), acorda finantare pentru realizarea de investitii in productia romaneasca.
Cele trei programe de sprijin lansate se adreseaza locuitorilor din zona montana pentru infiintarea de:
-centre de colectare si/sau prelucrare a laptelui in zona montana;
-centre de colectare sau de colectare si prelucrare a fructelor de padure, a ciupercilor si/sau a plantelor medicinale si aromatice din flora spontana si/sau de cultura in zona montana;
-stane montane.
Suma alocata programelor este de aproximativ 220 de milioane de lei din bugetul national, iar valoarea proiectelor difera in functie de tipul de investitie care se realizeaza.
Potrivit ministerului Agriculturii condus de Petrea Daea (foto), principiul dupa care functioneaza accesarea programelor este “primul venit – primul servit”, iar din acest motiv MADR incurajeaza rapiditatea in depunerea proiectelor. Cele trei programe de investitii se vor derula pana la sfarsitul anului 2022, iar platile aferente se pot realiza pana la data de 29 decembrie 2023.
Proiectele se depun accesand site-ul www.azm.gov.ro, iar ghidurile solicitantilor se gasesc aici: https://azm.gov.ro/ghidurile-solicitantilor/.
Conditii de eligibilitate
Sesiunea de depunere se va inchide in data de 21.11.2022, ora 23:59. Crescatorii de animale pot accesa programul pentru stane montane si centre de colectare lapte, iar producatorii agricoli pot accesa programul pentru centre de prelucrare lapte si centre de prelucrare fructe de padure, ciuperci, plante medicinale/aromatice. In cazul investitiilor pentru infiintarea de centre de colectare fructe de padure, ciuperci, plante medicinale/aromatice beneficiari eligibili sunt doar producatorii de fructe de padure, ciuperci, plante medicinale/aromatice.
Crescatorii de animale si producatorii agricoli pot lua finantare pentru a infiinta un centru de colectare, iar statul ofera o finantare nerambursabila ce poate ajunge la o intensitate de 90% din valoarea totala maxima eligibila, iar pentru cei care doresc sa infiinteze o stana montana sau un centru integrat de colectare-prelucrare, intensitatea finantarii este de 50%.
Principala conditie de eligibilitate este ca investitia sa fie realizata in zona montana de catre solicitanti care desfasoara activitati in domeniul agricol si/sau industrie alimentara, iar in functie de programul accesat exista si conditii specifice.
Scopul programelor vizeaza pe de-o parte stimularea investitiilor cu capital romanesc, ceea ce conduce la crearea de locuri de munca si mentinerea populatiei active in zona montana si, pe de alta parte, sustinerea producatorilor autohtoni pentru a oferi consumatorilor produse de calitate.