INVESTITII DE MILIARDE IN ECONOMIA ROMANIEI – Domeniile care vor fi finantate din fonduri externe nerambursabile

653

Sursa Foto: Digi24

Investitii in economie de miliarde de euro. Guvernul a aprobat joi, 8 septembrie 2022, Ordonanta de Urgenta privind unele masuri pentru proiectele de infrastructura de transport, proiectele pentru dezvoltarea infrastructurii de management integrat al deseurilor, proiectele privind imbunatatirea sistemului de raspuns la risc si proiectele privind investitii in infrastructuri spitalicesti, finantate din fonduri externe nerambursabile, precum si pentru modificarea unor acte normative.


Actul normativ aprobat de Guvern stabileste cadrul legal pentru demararea proiectelor din domeniile transport, deseuri, imbunatatirea sistemului de raspuns si din domeniul infrastructurii spitalicesti si ambulatorii, pana la aprobarea formala de catre Comisia Europeana a:
-Programului Transport;
-Programului Dezvoltare Durabila;
-Programului de Sanatate.

Astfel, se operationalizeaza o treime din fondurile alocate in Politica de Coeziune prin stabilirea mecanismelor financiare si de implementare a programelor si proiectelor. Peste 16,638 miliarde de euro din cele aproximativ 45 de miliarde de euro vor finanta proiecte de infrastructura de transport, sanatate, alimentare cu apa, gestionarea deseurilor.

Alocarea fondurilor

Alocarile pentru care se stabileste mecanismul financiar pentru inceperea investitiilor din fondurile alocate in perioada de programare 2021-2027, la nivelul Programului Operational Transport (POT), Programului Operational Dezvoltare (PODD) Durabila, Programului Operational Sanatate (POS) sunt:
a) infrastructura de transport – 9,7 miliarde euro;
b) infrastrucutura de apa-canalizare – 3,05 miliarde euro;
c) infrastructura de gestionare a deseurilor – 500 milioane euro;
d) infrastructura de risc (achizitionarea a 1.200 de ambulante) – 488 milioane euro;
e) infrastructura de sanatate – 2,9 miliarde euro care vizeaza:
-Finantarea spitalelor regionale;
-Investitii in cabinetele de medicina de familie/primara si ambulatorii;
-Servicii de reabilitare, paliatie si ingrijiri pe termen lung adaptate fenomenului demografic de imbatranire a populatiei;
– Infrastructura si echipamente in domeniile oncologie si transplant.

Prevederile OUG

In mod specific, Ordonanta de Urgenta prevede posibilitatea introducerii in bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si al Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene a creditelor de angajament si bugetare necesare proiectelor din cadrul Programului de Transport, Programului Dezvoltare Durabila si Programului de Sanatate .
De asemenea, se permite desfasurarea activitatilor aferente autoritatilor de management, si anume evaluare, contractare, acordare de avize de principiu, monitorizare, autorizare de cheltuieli si efectuare de plati pentru prioritatile de finantare incluse in cadrul Programului de Transport, Programului Dezvoltare Durabila si Programului Sanatate.
Ulterior aprobarii Programului de Transport, Programului Dezvoltare Durabila si Programului de Sanatate, proiectele vor fi reevaluate pe cadrul legal si procedural aferente acestuia cu aditionarea modificarilor rezultate daca este cazul. Cheltuielile efectuate pana la aprobarea Programului de Transport, Programului Dezvoltare Durabila si Programului de Sanatate vor fi solicitate Comisiei Europene dupa aprobarea formala a acestora.
Acest demers are in vedere lectiile invatate in decursul celorlalte perioade programatice pentru a evita intarzierile in pregatirea, evaluare si contractarea proiectelor de infrastructura”
, precizeaza Executivul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole