Grid star
eveniment

INTERZICEREA CENTRALELOR DE APARTAMENT – Proiectul a intrat in avizare. Ce se intampla cu cele deja existente in casele romanilor

Proiectul care interzice centralele individuale in blocurile noi a intrat in avizare la Ministerul Mediului.

Anuntul a fost facut de ministrul Mediului,Tanczos Barna (foto), in cadrul forumului energetic regional FOREN.
”Proiectul de Hotarare de Guvern este in avizare la Ministerul si pana la finalul lunii va intra in circuitul de avizare interministerial. Sper sa fie sustinut si de guvern si celelalte ministere”, a declarat, potrivit antena 3, ministrul Mediului.

Ministrul Mediului anunta la inceputul anului ca se va propune interzicerea centralelor individuale in blocurile noi, insa a tinut sa precizeze ca nu se va interveni pe cele deja instalate in apartamente. Astfel, cei care care au centrale de apartament nu vor fi afectati de legislatia propusa de Ministerul Mediului. Interzicerea centralelor individuale nu va afecta blocurile aflate in constructie sau pe cele care au primit autorizatie de constructie, dar nu au inceput constructia efectiva.
Potrivit lui Barna, se va propune o limitare a acestor solutii individuale doar in constructiile noi. Ministrul Mediului a mai spus ca implementarea acestei masuri trebuie sa fie una graduala, nu de azi pe maine, pentru ca sunt foarte multe investitii deja pornite, autorizate, proiectate si aflate in executie pe metodele vechi. Iar in aceste cazuri legiuitorul nu poate sa intervina retroactiv, astfel ca nu se va schimba:
“Vom propune un proiect de lege, vom analiza in coalitie si in Guvern varianta ministerului Mediului. Daca va exista disponibilitate de aprobare prin OUG, daca nu, se va trimite in Parlament”.

Iata declaratiile facute de Tanczos Barna la inceputul anului:

Vom propune interzicerea centralelor individuale in blocurile noi. Nu avem in vedere interventii pe centralele individuale deja instalate in apartamente. Vom propune o limitare a acestor solutii individuale doar in constructiile noi. Vom propune un proiect de lege, vom analiza in coalitie si in Guvern varianta ministerului Mediului. Daca va exista disponibilitate de aprobare prin OUG, daca nu, se va trimite in Parlament. Implementarea trebuie sa fie una graduala, nu de azi pe maine, pentru ca sunt foarte multe investitii deja pornite, autorizate, proiectate si aflate in executie pe metodele vechi. Acolo retroactiv nu poate sa intervina legiuitorul, dar pentru viitor trebuie sa facem un prim pas de normalizare a acestor chestiuni de urbanism.

Planificare pe termen mediu-lung

Vedem ce se intampla cu infrastructura rutiera din noile cartiere, de foarte multe ori nu exista, si este sursa de poluare pentru ca noroiul se aduce zi de zi in oras din acele cartiere noi unde infrastructura nu a fost pregatita in prealabil. Vedem ce se intampla cu instalatiile electrice. Mai nou, sunt probleme si la capacitatile proiectate, pentru ca daca cineva a facut economie la bani si nu a cerut puterea necesara pornirii concomitente a 200 de aparate de aer conditionat, in anumite cartiere apare nemultumirea noilor proprietari. Urbanismul inseamna o planificare pe termen mediu-lung, respectarea unor conditii legale, rationale. Daca lipsesc, apar probleme cu poluarea, cu asigurarea energiei electrice”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani