Grid star
criptomonede

INTERPOL CONFIRMA ARESTAREA LUI DO KWON, ACUZAT DE O FRAUDA CRIPTO DE 40 MILIARDE DOLARI – Antreprenorul a declansat cel mai puternic seism din 2022 in industria cripto, provocat de prabusirea TerraUSD

Interpol a confirmat vineri, 24 martie 2023, arestarea in Muntenegru a fondatorului criptomonedei stabile TerraUSD, Do Kwon, dat in urmarire internationala in septembrie 2022 pentru o frauda de peste 40 miliarde dolari. Identitatea antreprenorului a fost confirmata prin identificarea amprentei, a precizat biroul central national al Interpol din Seul pentru CNN. Ziarul elvetian Blick a dezvaluit ca Do Kwon si-ar fi pus 100 de milioane de dolari in siguranta, intr-o banca nenominalizata din Elvetia.

Gilda Popa

Interpol precizeaza ca suspectul a fost arestat pe aeroportul capitalei Muntenegru si avea asupra sa documente de identitate false. Ministrul Afacerilor Interne din Muntenegru, Filip Adzic, a dezvaluit anterior pe retelele de socializare ca un barbat despre care se crede ca este Kwon a fost arestat in capitala Podgorica.

"Politia din Muntenegru a arestat o persoana suspectata ca ar fi unul dintre cei mai cautati fugari din lume, sud-coreeanul Do Kwon, co-fondator si CEO Terraform Labs. Asteptam confirmarea oficiala a identitatii sale”, a anuntat pe Twitter Filip Adzic.

Acuzatiile cu care se confrunta fondatorul TerraUSD

In septembrie 2022, un tribunal sud-coreean a emis un mandat de arestare pentru Kwon, dupa ce acesta a fost acuzat de evaziune fiscala si frauda de catre investitorii din tara in urma prabusirii companiei sale, Terraform Labs. Ulterior, Interpol a emis "red notice” pe numele antreprenorului cripto, care a fost dat in urmarire in 195 de state, pentru o frauda de miliarde dolari. Procurorii din Seul au declarat pentru CNN in decembrie ca se credea ca antreprenorul se afla in Serbia, unde se ascundea dupa ce a parasit Singapore prin Dubai.

In februarie 2023, Autoritatea de supraveghere a pietei de valori din SUA, SEC, l-a pus, de asemenea, sub acuzare pe Do Kwon pentru punerea la cale a unei fraude de mai multe miliarde de dolari in criptoactive. Potrivit acuzatiilor formulate de SEC, Terraform si Do Kwon "au inselat in mod repetat investitorii”, aratand ca o aplicatie populara de plata coreeana a folosit tehnologia din spatele Terra pentru a reglementa tranzactii care ar creste valoarea Luna.

"Schema Terraform Labs a fost pur si simplu o frauda umflata de un pseudo stablecoin algoritmic, al carui pret era controlat de inculpati si nu de un cod informatic oarecare”, a declarat Gurbir Grewal, un inalt responsabil oficial al Comisiei americane pentru Burse si Valori Mobiliare (SEC).

Muntenegru nu are tratate cu SUA sau Coreea de Sud si se cauta o procedura pentru extradare.

Scandalul TerraUSD a sters sute de miliarde dolari din capitalizarea pietei cripto

Kwon a fondat platforma blockchain din spatele TerraUSD si a criptomonedei Luna. Ambele monede si-au pierdut valoarea in cateva zile in mai 2022, stergand aproximativ 40 de miliarde de dolari din buzunarele investitorilor si declansand panica in sectorul speculativ.

In aprilie 2022, valoarea Terra se afla la cel mai inalt nivel. La acel moment era al patrulea cel mai important stablecoin si a zecea criptomoneda ca valoare de piata. Peste o luna, Terra si-a pierdut mai mult de jumatate din valoare in doar 24 de ore, provocand panica. Foarte rapid, stablecoin-ul si tokenul sau Luna au scazut la zero, evaporand practic toate economiile multor investitori mici, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment. Autoritatile sud-coreene au deschis de atunci mai multe anchete penale in acest caz.

Cum functiona schema de frauda

Pe data de 10 mai 2022, pretul TerraUSD (UST), moneda stabila de tip algoritmic care opereaza pe blockchain-ul Terra si-a pierdut paritatea fata de dolarul american, ceea ce a declansat o prabusire ampla si a expus un esec al mecanismului de arbitraj algoritmic Terra proiectat pentru a mentine UST in echilibru cu tokenul colateral (Luna, simbolul token al blockchain-ulu Terra), asa cum a relatat si Lumea Banilor la acel moment.

Au existat trei evenimente in perioada premergatoare diminuarilor semnificative de paritate care au fost observate in 10 mai 2022, in care TerraUSD a fost tranzactionata la un minim de 60 de centi. De asemenea, un declin major al Bitcoin a coincis cu o scadere a valorii token-ului Luna, ca urmare a faptului ca investitorii au lichidat toate criptomonedele.

In cea mai mare parte a istoriei monedei, raportul a fost mai mare de unu, ceea ce inseamna ca investitorii pot rascumpara intotdeauna jetoanele TerraUSD la valoarea nominala. La 10 mai 2022, raportul dintre criptomoneda Luna si capitalizarea de piata a TerraUSD a scazut sub 0,5. Fundamentele slabe ale paritatii au declansat un atac speculativ. Mecanismul de arbitraj s-a intrerupt atunci cand preturile Luna au continut sa scada.

Prabusirea Terra USD (UST) creata de Do Kwon a sters 44 de miliarde de dolari din piata. In iulie, creditorul cripto a dat faliment si a blocat o suma exagerata de fonduri ale clientilor, dupa care a urmat un sir de falimente ale unor companii mai mici. Socul s-a transmis sistemic in piata, care a pierdut mai mult de 2 trilioane dolari in 2022. Luna noiembrie 2022 a adus cel mai mare soc in piata cripto din acest an, dupa ce FTX, a treia cea mai mare bursa cripto la nivel global, a declarat faliment pe 11 noiembrie, stergand din nou miliarde de pe piata si blocand fondurile clientilor.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani