Intermediarii de credite: Comisia Europeana a notificat Romania. Iata ce se intampla
16 December 2024 16:32 Lumea Banilor 1122Comisia Europeana (CE) condusa de Ursula von der Leyen (foto stanga, langa Klaus Iohannis), a initiat o procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor Romaniei, prin trimiterea unei scrisori de punere in intarziere pentru transpunerea incorecta a Directivei privind creditele ipotecare nr. 2014/17/UE.
Directiva impune ca intermediarii de credite autorizati in alte state membre sa isi poata desfasura activitatea in Romania, fie de la distanta, fie prin intermediul unei sucursale locale. Acestia pot lucra pe baza autorizarii lor in statul membru de origine si fara nicio autorizatie sau inregistrare suplimentara din partea autoritatilor romane.
“Comisia considera ca Romania nu a transpus in mod corespunzator aceste aspecte ale Directivei privind creditele ipotecare. In consecinta, Comisia trimite o scrisoare de punere in intarziere Romaniei, care din acest moment are la dispozitie doua luni pentru a raspunde si a remedia deficientele identificate de Comisie”.
Iata anuntul Comisiei Europene:
“Comisia Europeana a decis sa initieze o procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor [INFR(2024)2247] prin trimiterea unei scrisori de punere in intarziere Romaniei pentru transpunerea incorecta a Directivei privind creditele ipotecare (Directiva 2014/17/UE). Scopul directivei sus-mentionate este de a crea o piata unica eficienta si competitiva pentru consumatori, creditori si intermediarii de credite, cu un nivel ridicat de protectie a consumatorilor in domeniul creditelor ipotecare.
Directiva impune ca intermediarii de credite autorizati in alte state membre sa isi poata desfasura activitatea in Romania, fie de la distanta, fie prin intermediul unei sucursale locale. Acestia pot lucra pe baza autorizarii lor in statul membru de origine si fara nicio autorizatie sau inregistrare suplimentara din partea autoritatilor romane. Comisia considera ca Romania nu a transpus in mod corespunzator aceste aspecte ale Directivei privind creditele ipotecare. In consecinta, Comisia trimite o scrisoare de punere in intarziere Romaniei, care din acest moment are la dispozitie doua luni pentru a raspunde si a remedia deficientele identificate de Comisie. Daca nu primeste un raspuns satisfacator, Comisia poate decide sa emita un aviz motivat".