INTELEGERI ANTICONCURENTIALE – Amenda de milioane de la Consiliul Concurentei: "Si-au impartit clientii mari” (Document)
27 December 2022 14:53 Lumea Banilor 1333Consiliul Concurentei condus de Bogdan Chiritoiu (foto) anunta ca a sanctionat trei companii (Generali S.p.A. UK Branch, Generali Romania, Omniasig) si un broker de asigurari (Aon Romania) cu amenzi totale in valoare de 15.120.582 milioane lei, pentru intelegeri anticoncurentiale pe piata asigurarilor de aviatie din Romania.
Potrivit unui comunicat de presa al Consiliului, in urma unei investigatii, autoritatea de concurenta a constatat ca "Aon Romania Broker de Asigurare Reasigurare S.R.L., Assicurazioni Generali S.p.A. UK Branch, Generali Romania Asigurare Reasigurare S.A. si Omniasig Vienna Insurance Group S.A. s-au inteles si au intrat intr-un acord de cooperare ce viza piata asigurarilor de aviatie pentru clientii mari din Romania. Practic, prin realizarea acestui acord, companiile si-au impartit clientii mari in patru licitatii organizate de acestia (Romatsa, Compania Nationala ‘Aeroporturi Bucuresti’ - CNAB si Romaero), in acest fel eliminand concurenta dintre ele. Companiile au recunoscut incalcarea Legii concurentei si, ca urmare, au beneficiat de o reducere a amenzii”.
Astfel, Consiliul Concurentei a aplicat urmatoarele sanctiuni:
-Aon Romania 343.731 lei;
-Generali S.p.A. UK Branch 8.163.743 lei;
-Generali Romania 1.892.846 lei;
-Omniasig 4.720.262 lei.
Venituri la buget
"Aon Romania, parte din grupul Aon, este un broker de asigurari si consultant in materie de management al riscurilor, specializat in intermedierea riscurilor complexe, precum cele aferente industriei de aviatie.
Generali S.p.A. UK Branch este o sucursala a grupului Generali, prezenta pe piata londoneza a asigurarilor si reasigurarilor de aviatie, iar Generali Romania, parte a aceluiasi grup, este o companie de asigurare si reasigurare prezenta pe piata din Romania. Omniasig este o companie locala de asigurare si reasigurare, membra a grupului Vienna Insurance Group.
Legea concurentei interzice orice intelegeri sau acorduri intre companii care restrang sau denatureaza concurenta pe piata romaneasca, in special cele care impart pietele. Deciziile Consiliului Concurentei sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezinta venituri la bugetul de stat. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pune in aplicare decizia de sanctionare a autoritatii de concurenta si executa amenzile”, precizeaza institutia condusa de Bogdan Chiritoiu.