INSTANTA A RESPINS CEREREA EUROINS – Curtea de Apel Bucuresti confirma legalitatea si temeinicia masurilor luate de ASF

427

Curtea de Apel Bucuresti a confirmat joi, 27 aprilie 2023, decizia pe care a luat-o Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) condusa de Nicu Marcu (foto) in cazul Euroins Romania, respingand contestatiile din partea asiguratorului. Este a doua oara intr-o saptamana cand instanta respinge cererea Euroins de suspendare a deciziei ASF de retragere a autorizatiei asiguratorului.

Respinge cererea de suspendare ca neintemeiata. Cu recurs in  zile de la comunicare, calea de atac urmand a se depune la Curtea de Apel Bucuresti”, se arata in decizia instantei.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat ca a luat act de hotararea pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul 2441/2/2023, prin care instanta a respins, ca neintemeiata, cererea Societatii Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. de suspendare a deciziei prin care Autoritatea a dispus retragerea autorizatiei de functionare a societatii, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia. Prin hotararea pronuntata, la acest moment, instanta confirma legalitatea si temeinicia masurilor luate de ASF, prin decizia contestata, arata Autoritatea intr-un comunicat de presa.

Sanctiuni dure

Demn de remarcat este faptul ca deciziile pe care le-a luat Autoritatea de Supraveghere Financiara in cazurile City Insurance si Euroins sunt confirmate a fi corecte si legale de catre instantele de judecata competente. Este astfel vizibil ca, in pofida oricaror alte interpretari, ASF a actionat pentru asigurarea legalitatii depline si in piata asigurarilor. Atat City Insurance, cat si Euroins au primit in ultimii ani cele mai dure sanctiuni din istoria ASF.
De cele mai multe ori, masurile dispuse de ASF sunt contestate tocmai de catre cei care aleg sa incalce dispozitiile legale incidente.  Sanctiunile care au mers pana la ridicarea licentelor celor doua companii demonstreaza ca ASF nu tolereaza acest comportament. Multi s-au intrebat ‘de ce acum?’. Dar pasii parcursi de ASF sunt prevazuti in mod clar de legislatia romana si in cea europeana. Nu este deloc simpla disciplinarea unor comportamente incorecte, iar demersul Autoritatii a fost facut cu respectarea tuturor legilor in vigoare si in conlucrare cu organele si institutiile relevante ale statului roman”, se arata intr-un material din financialintelligence.

Autorizatie retrasa

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis, in data de 17 martie 2023, sa retraga autorizatia de functionare a Societatii Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A., constatand indiciile starii de insolventa a companiei. Conform dispozitiilor art. 7 alin. (2) din O.U.G. nr. 93/2012, A.S.F. este singura autoritate in masura sa se pronunte asupra considerentelor de oportunitate, a evaluarilor si analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole