Grid star
antreprenoriat

Insolventa bate la usa companiilor cu active mai mari de un milion de euro. Cresterea este de 18%, de la 6.949 la 8.190 de firme (Document)

Numarul companiilor de impact aflate in insolventa iminenta a crescut cu 18%, de la 6.949 la 8.190, iar cel al companiilor de impact aflate in dificultate a atins cel mai inalt nivel din 2013 pana in prezent. Datele au fost oferite de CITR, companie specializata in insolvente si restructurari. Studiul a fost realizat pe baza celor mai actuale date financiare oficiale, raportat la situatia financiara a companiilor la inceputul anului 2024.

"Cifrele analizate reprezinta o radiografie relevanta pentru a intelege mediul de afaceri din Romania. Nu vorbim despre o criza sau un factor extern care a perturbat activitatea companiilor in 2023, vorbim de o lipsa acuta de performanta, multianuala si relevanta statistic, materializata in rezultate slabe si indicatori sub nivelul optim. Concluzia este ca ne aflam intr-un punct esential, in care toate aceste companii trebuie sa adopte masuri de adaptare si consolidare, pentru a putea continua pe termen lung si a avea capacitatea de a raspunde unor provocari noi”, a explicat Paul-Dieter Cirlanaru, CEO CITR.

Dintre companiile de impact (adica cele cu active mai mari de un milion de euro), aproximativ 17% sunt recent intrate in aceasta categorie si includ atat companii nou infiintate, cat si companii care, in 2023 nu atingeau pragul de active mai mari de 1 milion euro. Astfel, 7.161 de companii noi au intrat in categoria celor de impact, iar 26% dintre ele sunt deja intr-o situatie de insolventa iminenta. Companiile nou intrate in zona de insolventa iminenta, prin migrare de la o categorie la alta, sau nou intrate in randul companii de impact, provin in principal din cinci industrii: 
-constructii (25%);
-agricultura, silvicultura si pescuit (14%);
-tranzactii imobiliare (13%);
-comert cu ridicata si cu amanuntul (12%);
-tranzactii imobiliare (13%). 

“Mai mult decat atat, 47% dintre companiile de impact aflate in stare de dificultate, conform statisticilor, amana de trei ani accesarea unei masuri de restructurare. Datoriile companiilor de impact au crescut cu 8%, de la 211 de miliarde euro la 228 de miliarde euro Cifra de afaceri totala a companiilor aflate in dificultate la inceputul lui 2024 a fost de 140 de miliarde euro, echivalentul a 33% din totalul volumului de afaceri inregistrat de companiile de impact. Numarul companiilor de impact a crescut in mod constant in ultimii 10 ani, atingand un total de 43.241 la inceputul lui 2024. Dintre acestea, 24.748 sunt considerate companii ‘finantabile’, capabile sa-si gestioneze datoriile si sa acceseze noi surse de finantare. Pe de alta parte, 8.190 companii sunt intr-o situatie de insolventa iminenta", arata CITR.

In ciuda cresterii cifrei de afaceri cu 4%, rezultatul net al companiilor a scazut cu 8%, sugerand o presiune semnificativa asupra costurilor de operare si o dificultate in gestionarea eficienta a resurselor financiare. De asemenea, activele totale ale acestor companii au crescut cu 6% - situatie in care se observa dificultati in recuperarea creantelor, iar datoriile au urcat cu 8%, subliniind astfel tendinta de indatorare crescuta​. Toate aceste aspecte releva o fragilitate crescuta si o acumulare de datorii care pot avea un efect in lant in anumite industrii sau pe parcursul unor lanturi de aprovizionare”, adauga CITR.

>>Analiza CITR

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani