Grid star
interviuri

INGENUNCHEREA HORECA – Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor, Florin Jianu, anunta consecinte dramatice: “Intre 200 si 250 de mii de oameni vor ramane someri daca nu se iau masuri active pentru sprijinirea economiei”

Masurile luate de Guvernul Romaniei pentru combaterea pandemiei de coronavirus vor avea efecte economice devastatoare. O afirma Florin Jianu (foto), presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Fost ministru pentru IMM-uri, mediul de afaceri și turism, Florin Jianu a acordat un scurt interviu publicatiei Lumea Banilor, dezvaluind ca in sectorul HoReCa s-ar putea inregistra un numar real de 200 – 250 de mii de someri.

Totodata, presedintele CNIPMMR a enumerat si cateva dintre masurile concrete care au fost gandite si elaborate de catre Consiliu, pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri, dar si in sprijinul Guvernului, Consiliul pledand de fiecare data in favoarea masurilor active care sustin reluarea activitatilor economice.

Redam interviul cu Florin Jianu:

Care si cat de mare considerati ca este impactul acestei hotarari asupra mediului de afaceri?

Hotararea face referire la inchiderea teraselor la ora 23.00: daca ne uitam la ce se intampla in restul tarii nu este un impact major. Impactul real va fi pe litoral. Vor fi afectati antreprenorii de pe litoral si va fi legat in mod special de cluburile care activau pana mai tarziu si care, din ceea ce ne spun specialistii, erau potentiale focare de infectie in acele zone.

Altfel, in ceea ce priveste aceasta masura, nu este afectat mediul de afaceri. Este mult mai afectat mediul de afaceri legat de faptul ca, inca nu s-au deschis restaurantele la interior, asa cum reprezentantii din domeniul HoReCa o cer. Macar sa se fi deschis restaurantele la interior, cele legate de hoteluri, pentru clientii hotelurilor, pentru ca in general, terasele reprezinta mai putin de o treime din capacitatea interioarelor hotelurilor si oricum practica a aratat ca se crea si se creaza imbulzeala pe acele terase. Intr-adevar, asta are un impact major in continuare: nedeschiderea la interior a restaurantelor, nu faptul ca se inchid la ora 23.00 terasele. Din pacate, comportamentul iresponsabil al unor cetateni a dus la propunerea si adoptarea acestor masuri, care afecteaza intreg mediul de afaceri si pe noi toti.

Cat de tare va asteptati sa se agraveze somajul din sectorul HoReCa?

In conditiile date probabil jumatate din sectorul HoReCa va fi afectat si de somaj si de nedeschidere. Asta inseamna aproximativ 200 – 250 de mii de oameni. Si daca nu luam masuri cat mai repede de sustinere, poate de intrarea lor in continuare pe masuri active, pe pastrarea somajului tehnic, consecintele vor fi dramatice.

In ce masura considerati ca Guvernul Orban este pregatit sa sustina financiar actualii si viitorii someri din industria HORECA?

In primul rand, nu ar trebui ca Guvernul sa ajunga la acel stadiu in care sa sustina somerii, pentru ca somajul inseamna eminamente o stare de inactivitate, ori mai degraba in opinia noastra (Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania) ar fi trebuit sa fie sustinute masurile active de munca. Am vazut ca Guvernul ia in calcul foarte serios trecerea in urmatoarea sedinta de Guvern a acelei masuri privind kurzarbeit sau munca cu timp redus. In consecinta, suntem in favoarea masurilor active si care sustin reluarea activitatilor economice.

Ce masuri concrete a intreprins pana acum CNIPMMR pentru limitarea impactului crizei asupra IMM-urilor?

In primul rand, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, a reprezentat fundatia unor programe care s-au aplicat si se aplica in Romania, cel mai cunoscut dintre ele fiind IMMIVEST. Este un program propus si sustinut de Consiliul National al IMM-urilor. Am realizat o serie de cercetari pe care s-au bazat interventiile publice in aceasta perioada. Am facut propuneri cam pe toate masurile, incepand cu somajul tehnic, masurile de amanare a ratelor la banca, de suspendare a unor termene de plata etc.. Asadar, am contribuit la toate masurile implementate, CNIPMMR fiind parte din aceste propuneri. Sigur, ca nu suntem multumiti pe de-a intregul, pentru ca am propus si alte tipuri de masuri care intarzie sa fie puse in aplicare: masuri specifice, in special pentru micro-intreprinderile care sunt extrem de afectate. Sunt acele micro-intreprinderi de supravietuire care nu au beneficiat de fonduri sau de sustinere in aceasta perioada. Si pentru alte tipuri de IMM-uri, in general si cu accent pe ceea ce inseamna granturile. Spun asta pentru ca am inaintat si o serie de granturi care se tot discuta la nivel guvernamental si in opinia noastra se cam rateaza momentele, pentru ca: cu cat intervenim mai tarziu, cu atat este mai dramatic pentru economie.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani