INFLATIA A TRECUT DE 10% - Raport privind preturile (Document)
Rata anuala a inflatiei in luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 este 10,2%. Potrivit Institutului National de Statistica, preturile de consum in luna martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022 au crescut cu 1,9%.
Rata inflatiei de la inceputul anului (martie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 4,0%. Rata anuala a inflatiei in luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 este 10,2%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) fata de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) este 6,5%.
Indicele preturilor de consum
Indicele armonizat al preturilor de consum in luna martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022 este 101,95%. Rata anuala a inflatiei in luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 9,6%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) fata de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) determinata pe baza IAPC este 5,6%.
Indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC) este un set de indici ai preturilor de consum din UE, calculat in conformitate cu o abordare armonizata si un singur set de definitii. IAPC este conceput in principal pentru evaluarea stabilitatii preturilor in zona euro si a convergentei evolutiei preturilor in UE, precum si pentru comparatii ale inflatiei la nivel european.
Previziunea BNR
BNR anunta recent ca rata anuala a inflatiei este asteptata sa creasca ceva mai pronuntat in urmatoarele luni decat s-a anticipat in luna februarie, sub impactul socurilor pe partea ofertei (click aici pentru a citi).
Determinante pentru noua inrautatire a perspectivei apropiate a inflatiei sunt majorarile mult mai ample anticipate a fi consemnate de pretul combustibililor, si mai ales de preturile alimentelor procesate, in principal sub influenta cresterii mai puternice a cotatiilor titeiului si a materiilor prime agroalimentare, pe fondul razboiului din Ucraina si al sanctiunilor internationale instituite.
"Efectele inflationiste astfel exercitate sunt asteptate sa prevaleze pe orizontul apropiat de timp, fata de impactul dezinflationist substantial prezumat a fi generat de prelungirea cu inca un an a schemelor de plafonare a preturilor la energia electrica si gazele naturale pentru consumatorii casnici. Incertitudini insemnate raman, totusi, asociate modului de evaluare si de includere in calculul IPC a impactului acestor scheme.
Incertitudinile si riscurile la adresa previziunilor pe termen mediu cresc insa considerabil in contextul razboiului din Ucraina si al sanctiunilor asociate, ce reprezinta un nou soc global amplu pe partea ofertei, de natura sa exercite efecte divergente asupra inflatiei si a activitatii economice pe plan intern, in principal pe calea agravarii crizei energetice si a blocajelor in lanturi de productie, dar si prin intermediul altor canale, incluzand dinamica economiei si a inflatiei la nivel european/mondial, increderea consumatorilor si a investitorilor, precum si perceptia de risc fata de regiune, cu impact asupra costurilor de finantare", potrivit Bancii Centrale.