Grid star
eveniment

INFIINTAREA UNEI BANCI DE STAT – Proiectul de lege, in Parlament. Ramura economiei care trebuie finantata (Document)

Propunerea legislativa pentru infiintarea Bancii pentru Dezvoltarea Agriculturii din Romania – Banca Agricola S.A. a fost depusa in Parlament.

Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativa initiata de AUR, semnata si de liderul AUR, George Simion, are ca obiect de reglementare infiintarea unei banci de stat care sa sustina dezvoltarea sectorului agricol romanesc.

Initiatorii explica ca este cunoscut faptul ca acest domeniu reprezinta un motor important al economiei nationale, agricultura fiind unul dintre principalii contribuabili la produsul intern brut (PIB) si in egala masura, unul in care exista potential real de dezvoltare, datorita caracteristicilor geografice ale Romaniei si a calitatii solului, precum si a resurselor de apa de care dispune tara noastra, dar care nu sunt exploatate corespunzator pentru a sustine dezvoltarea sectorului agricol national.
Simion arata ca si in aceste conditii, 2021 a fost unul cu productii de cereale record, comparativ cu anul 2020, cand acestea au fost afectate de seceta, la fel cum s-a intamplat si in cursul anului 2022.

In Nota de fundamentare se mai sustine ca agricultura Romaniei nu este una saraca, ci prost gestionata, insuficient ajutata de stat. Din cele aproximativ 14 milioane de hectare de teren agricol, sub un milion de hectare beneficiaza de sisteme de irigatii, ceea ce ne face in mod evident vulnerabili in fata secetei si a incalzirii globale, fenomene care isi arata din ce in ce mai frecvent efectele, sustin initiatorii proiectului de lege.

Expunerea de motive

"In prezent, tara noastra are o productivitate mai scazuta a recoltelor in comparatie cu alte tari agricole avansate tehnologic, iar acest aspect este unul ingrijorator, prin raportare la faptul ca Romania se numara printre primele zece tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste utilizarea suprafetei agricole.
Cu toate acestea, in lipsa unui plan de investitii adaptat conditiilor cu care se confrunta domeniului agricol national, in care foarte putine persoane fizice sau juridice au posibilitatea de a accesa fondurile necesare pentru a tine pasul cu evolutia tehnica de care se bucura si agricultura in ultimii ani, nu poate fi preconizat alt scenariu decat acela in care, proprietarii romani de terenuri agricole, reprezentati preponderent de micii fermieri, vor lua in considerare sau vor fi siliti sa-si instraineze bunurile imobile pe care le detin.

In masura in care situatia la nivelul micilor fermieri este una dificila, rezulta ca acestia nu sunt sprijiniti in demersul de a accesa fonduri nerambursabile pentru a dezvolta exploatatiile individuale pe care le detin in proprietate sau in arenda, impunandu-se asadar, construirea unor instrumente financiare mai prietenoase, care sa fie gestionate direct de catre statul roman, prin institutiile abilitate.

Sustinere financiara

Asadar, solutia pentru recuperarea acestui decalaj este acordarea de catre stat, prin intermediul unei banci pentru dezvoltarea agriculturii nationale, a sustinerii financiare necesare dezvoltarii exploatatiilor individuale de dimensiuni mici si medii, a infrastructurii deficitare a sistemului de irigatii national, precum si pentru dezvoltarea optima a segmentului de logistica, din ce in ce mai avansat, insa de care agricultorul roman nu se poate folosi in activitatea desfasurata, din cauza preturilor mari de achizitie.
In prezent, la nivel national, exista peste 1 milion de producatori agricoli mici si foarte mici care au nevoie de microfinantare pentru a creste. Dupa cum stim, la nivel guvernamental nu exista o politica viabila, orientata spre dezvoltare, investitii, pentru sectorul agricol de dimensiuni mici si medii.
De retinut este si faptul ca, prin infiintarea unei banci de dezvoltare cu specific agricol, nu va aparea un asa zis competitor al fondurilor comunitare nerambursabile, ci se va crea un instrument de sprijin oferit fermierului roman de catre stat, prin produse financiare accesibile agricultorilor.

Avantajele

Din perspectiva produselor financiare, unul dintre multele avantaje pe care le va genera aparitia unei astfel de banci, va fi reprezentat, spre exemplu, de durata scurta de contractare a imprumuturilor agricole, prin comparatie cu perioada necesara de timp pe care o implica primirea unor finantari din fonduri nerambursabile.
Pentru a contribui efectiv la dezvoltarea sectorului agricol national, banca va fi o institutie de credit detinuta 100% de statul roman, cu rol de institutie de dezvoltare care va deservi agricultorilor romani si altor entitati apartinand sectorului public si privat din Romania, in scopul sustinerii finantarii de proiecte care sa contribuie la dezvoltarea economica si sociala a tarii si la cresterea competitivitatii, inovarii si cresterii economice, in sectorul agricol.
Amintim ca, rolul creditului este unul de prima marime in economie, fiind alaturi de finante, unul din motoarele principale ale intregului angrenaj economico-social. Astfel, in masura in care acest instrument bancar a sprijinit dezvoltarea sectorului constructiilor, opinam ca modelul poate fi preluat si implementat cu succes si in sectorul agricol, reusita unei astfel de strategii fiind evident una benefica Romaniei si cetatenilor ei.

Cresterea investitiilor

Din punct de vedere al impactului socioeconomic, prezenta propunere legislativa va avea ca efect cresterea investitiilor in sectorul agricol, impactul social fiind unul pozitiv, generat de cresterea numarului locurilor de munca in mediul rural, predispus a fi afectat de saracie. Impactul economic va fi unul pozitiv, prin prisma cresterii gradului de investitii ce vor fi realizate in agricultura nationala si a reducerii timpului de asteptare pentru acordarea fondurilor, aspecte care vor genera venituri mai mari la bugetul de stat.
In concluzie, pentru a evita falimentul sectorului agricol national, pentru a ne asigura ca fermierii romani pot beneficia de fondurile necesare si pentru a proteja categoria de agricultori care cuprinde micii fermieri precum si exploatatiile agricole individuale si familiale, consideram ca strategia nationala de dezvoltare a agriculturii poate fi construita si in jurul produselor financiare specifice domeniului bancar si in special a imprumutului agricol”
, arata initiatorii.

*Proiectul de lege

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani