INDEMNIZATIILE PENTRU CRESTEREA COPIILOR, IN SENAT - Actualizarea cuantumului maxim cu rata medie anuala a inflatiei (Document)
Mai multi bani pentru cresterea copiilor intr-o Romania in care natalitatea este in scadere. Propunerea legislativa pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor a fost depusa in Senat. Concret, proiectul prevede, printre altele, actualizarea anual, din oficiu, a cuantumului maxim al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului cu rata medie anuala a inflatiei.
In expunerea de motive se arata ca, potrivit prevederilor OUG 111/2010, au dreptul sa beneficieze de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului persoanele care in ultimii doi ani anteriori datei nasterii au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit.
Iar cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 Ia valoarea indicatorului social de referinta (in prezent, 1.314 lei), iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei, precizeaza initiatorii.
"Acest cuantum maxim al indemnizatiei este in vigoare inca din august 2017 si de atunci a ramas la acelasi nivel. Deci, de aproape sase ani, cuantumul maxim nu a fost niciodata indexat sau actualizat, desi rata inflatiei a avut un trend ascendent din 2017 si pana in prezent. De aceea, propunem actualizarea
cuantumului atat la adoptarea legii cat si anual din oficiu”.
Schimbari preconizate
A) Actualizarea anual, din oficiu, a cuantumului maxim al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului cu rata medie anuala a inflatiei. Rata medie anuala a inflatiei este indicatorul definitiv cunoscut in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica. In situatia in care rata medie anuala a inflatiei are valoare negativa, se pastreaza ultima valoare a indemnizatiei lunare.
B) Majorarea perioadei pana la care persoanele indreptitite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului pot opta sa beneficieze de stimultentul de insertie, respectiv in situatia in care obtin venituri inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an sau de 2 ani, in cazul copilului cu dizabilitati.
Dublarea perioadei de eligibilitate, de la 6 la 12 luni, respectiv de la 1 an la 2 ani in cazul copilului cu dizabilitati, lasa parintilor optiuni: sa fie de mai mult timp alaturi de bebelusi, fie de intoarcere la locul de munca daca nu se incadrasera in intervalul prevazut initial. Acum se pot intoarce oricand in primul an, se arata in proiect.
C) Actualizarea cuantumurilor indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului atat la adoptarea legii cu rata medie anuala a inflatiei din anul 2022 (de Ia 1.500 la 1.707 lei, respectiv de la 650 Ia 739,7 lei), cat si anual din oficiu. Rata medie anuala a inflatiei este indicatorul definitiv cunoscut in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica.
In situatia in care rata media anuala a inflatiei are valoare negativa, se pastreaza ultima valoare a indemnizatiei lunare.
D) In prezent, in cazul in care ambii parinti indeplinesc conditiile pentru a solicita concediul de crestere a copilului, cel putin 2 luni din perioada totala trebuie alocata parintelui care nu a solicitat acest drept. In cazul in care parintele care nu a solicitat initial concediul, perioada respectiva nu poate fi transmisa parintelui care a solicitat initial acest lucru.
Astfel, ambii parinti pot opta pentru a intra in concediul pentru cresterea copilului, insa doar pe rand, nu si simultan, aceasta optiune nefiind reglementata de lege data.
"In acest sens, propunem completarea art.11 alin.(1) lit a cu precizarea expresa a faptului ca aceasta perioada, de cel putin 2 luni ce poate fi efectuata de persoana care nu a solicitat initial concediul, sa se poata suprapune cu perioada alocata persoanei care a solicitat initial concediul.
Propunerea este justificata de faptul ca ambii parinti au responsabilitati comune in ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea copilului, si ca principala lor preocupare ar trebui sa fie interesul superior al copilului”.
*Cititi aici expunerea de motive
*Cititi aici proiectul de lege