INDEMNIZATIA DE SOMAJ TEHNIC – Decizia Guvernului

1911
Orban, despre cresterea taxelor

Guvernul condus de Ludovic Orban a aprobat doua acte normative prin care a prelungit pana la 30 iunie 2021 acordarea indemnizatiei pentru timpul redus de munca al salariatilor, a celei pentru reducerea activitatii profesionistilor, precum si a indemnizatiei de somaj tehnic pentru angajati si alte categorii de profesionisti.

Astfel, potrivit Ministerului Muncii, se va prelungi acordarea somajului tehnic (OUG 30/2020) pentru domeniile restrictionate din cauza pandemiei Covid-19, pana la 30 iunie 2021. De asemenea, masura privind timpul redus de munca pentru salariati/profesionisti (OUG 132/2020) se prelungeste pana la aceeasi data.

Totodata, in scopul flexibilizarii conditiilor de accesare a indemnizatiei pentru timp redus de munca, au fost adoptate o serie de completari, dupa cum urmeaza:

  • cele 5 zile in care reducerea timpului de munca este obligatorie nu mai trebuie sa fie consecutive;
  • angajatorul va putea reduce timpul de munca al salariatilor cu cel mult 80% din durata prevazuta in contractul individual de munca;
  • interdictia de angajare sau subcontractare pentru activitati similare supuse reducerii timpului de munca se va aplica strict la nivelul locurilor de munca afectate de aceasta masura si nu la nivelul angajatorului in ansamblul sau, ca in prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole