Indemnizatia de concediu a bugetarilor: decizia Inaltei Curti (Minuta)
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) condusa de Corina Corbu (foto) a pronuntat o dezlegare de drept cu privire la concediile bugetarilor, Mai exact, s-a decis cum se calculeaza indemnizatia de concediu.
Astfel, judecatorii supremi au decis ca indemnizatia de concediu cuvenita salariatului transferat se calculeaza prin raportare la salariul avut la unitatea la care s-a transferat, corespunzator lunilor calendaristice in care se efectueaza zilele de concediu de odihna.
Iata sesizarea Curtii de Apel Brasov:
“In interpretarea si aplicarea prevederilor art.7 alin.1 si 2 si art.14 alin.3 din HG nr.250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetara, indemnizatia de concediu se achita de unitatea de la care s-a transferat salariatul, prin raportare la cuantumul salariului avut la aceasta unitate sau tinand cont de salariul avut la unitatea la care s-a transferat, corespunzator lunilor calendaristice in care se efectueaza zilele de concediu de odihna?” Suspenda judecata apelului declarat in cauza pana la pronuntarea hotararii prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept, conform prevederilor art.4 din OUG nr.62/2024 raportate la cele ale art. 520 alin. 2 Cod procedura civila”.
Iata decizia ICCJ:
“Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Brasov – Sectia civila in Dosarul nr. 2.424/62/2023, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile si, in consecinta, stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea prevederilor art. 7 alin. (l) si (2) si art. 14 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, indemnizatia de concediu cuvenita salariatului transferat se calculeaza prin raportare la salariul avut la unitatea la care s-a transferat, corespunzator lunilor calendaristice in care se efectueaza zilele de concediu de odihna".
Prezentam prevederile art. 7 alin. (l) si (2) din HG 250/1992:
(1) Pe durata concediului de odihna, salariatii au dreptul la o indemnizatie calculata in raport cu numarul de zile de concediu inmultite cu media zilnica a salariului de baza, sporului de vechime si, dupa caz, indemnizatiei pentru functia de conducere, luate impreuna, corespunzatoare fiecarei luni calendaristice in care se efectueaza zilele de concediu de odihna.
(2) Media zilnica a veniturilor prevazute la alin. (1) se stabileste in raport cu numarul zilelor lucratoare din fiecare luna in care se efectueaza zilele de concediu.
Art 14:
3) Concediul de odihna neacordat salariatilor transferati, de catre unitatea de la care s-a efectuat transferarea, se va acorda acestora de unitatea la care au fost transferati. Indemnizatia de concediu va fi suportata de catre cele doua unitati, proportional cu timpul lucrat la fiecare dintre acestea in cursul anului calendaristic respectiv; in acelasi mod se va proceda si in cazul in care concediul de odihna a fost efectuat inainte de transferare.