Grid star
banci

Increderea in sectorul bancar: BNR prezinta ce se intampla (Document)

Increderea companiilor nefinanciare autohtone in sectorul bancar romanesc continua sa se mentina moderata, releva un raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) condusa de Mugur Isarescu (foto), realizat in urma unui sondaj in randul companiilor facut public la sfarsitul lui 2024.

Ponderea firmelor care o evalueaza astfel este in usoara crestere fata de sondajul aferent anului anterior (58 la suta, +1 punct procentual fata de aceeasi perioada a anului 2023). Gradul scazut al intermedierii financiare continua sa plaseze Romania pe ultimul loc din Uniunea Europeana din perspectiva activelor bancare raportate la PIB, fiind necesare eforturi in vederea cresterii sustenabile a intermedierii financiare si a tranzitiei catre o economie cu valoare adaugata superioara. In functie de dimensiunea companiei, se observa un grad mai mare de incredere in cazul corporatiilor fata de IMM, diferenta care nu era prezenta in 2023.

Companiile din industrie, cele mai increzatoare

Increderea in sectorul bancar difera si in functie de sectorul in care firma activeaza. Astfel, firmele din agricultura au consemnat cele mai mari niveluri de incredere (46 la suta incredere ridicata sau foarte ridicata), fiind insa in contrast cu raspunsurile firmelor din acelasi sector, care indica incredere scazuta sau deloc (29 la suta).
Procentajele nete (diferenta intre ponderea firmelor care au incredere ridicata sau foarte ridicata si ponderea firmelor care au incredere scazuta sau foarte scazuta) plaseaza companiile din industrie drept cele mai deschise in ceea ce priveste increderea in sectorul bancar, urmate de firmele din agricultura, constructii si, la polul opus, cele din servicii, utilitati si comert.

Finantare de la banci

Potrivit raportului, peste jumatate dintre firmele autohtone declara ca nu au nevoie de finantare de la banci sau IFN (53,6 la suta), procentul scazand la 44 la suta in cazul companiilor de mari dimensiuni, reiese dintr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei.
Dintre sectoarele de activitate, firmele din comert considera in cea mai mare masura ca nu le este necesara finantarea de la institutii de credit sau nebancare (59,1 la suta), la polul opus situandu-se firmele din agricultura (4,7 la suta). In contrast, nivelul costului de finantare nu ar conta in decizia de a accesa o finantare pentru 7,5 la suta dintre firme,  procentul majorandu-se la 10,7 la suta in cazul firmelor din agricultura. La nivel agregat, 26 la suta dintre companiile nefinanciare considera ca nivelul costului de finantare ar afecta capacitatea de a rambursa imprumutul si/sau activitatea firmei, pondere in scadere de la 31 la suta in urma cu un an. 

>>Raportul BNR

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani