ENERGIA PRODUSA DIN CARBUNE: VOTUL – Decizia PNL, AUR si USR. Social-democratii acuza: "Ar vulnerabiliza si mai mult sistemul energetic national”
27 September 2022 14:20 Lumea Banilor 1143Inchiderea minelor creeza tensiuni in coaltitie, dar nu numai. PSD le vrea deschise, PNL, AUR si USR voteaza altfel. Vorbim de o perioada in care pretul energiei explodeaza, iar unele state europene si-au mai revizuit parerea cu privire la decarbonizarea sectorului energetic, momentan, in contextul actualei crize.
Social-democratii "condamna” votul senatorilor PNL, AUR si USR din Comisia economica si Comisia pentru energie prin care au respins amendamentele depuse de formatiunea condusa de Marcel Ciolacu pentru mentinerea in functiune a CET Paroseni si a minelor Lupeni si Lonea care deservesc acest complex energetic.
Diminuarea capacitatii de productie
Potrivit PSD, amendamentele propuse prevedeau scoaterea CET Paroseni din lista capacitatilor ce urmeaza sa fie inchise conform OUG 108/2022, privind decarbonizarea sectorului energetic, precum si prelungirea perioadei de activitate a celor doua exploatatii miniere. Social-democratii sustin ca daca votul membrilor PNL, AUR si USR din cele doua comisii se va mentine in forma finala a legii, atunci Romania va trebui ca in anii urmatori sa isi diminueze capacitatea de productie a energiei electrice cu inca 150 de MWh, ceea ce ar vulnerabiliza si mai mult sistemul energetic national.
Iata anuntul PSD:
"Partidul Social Democrat condamna categoric votul senatorilor PNL, AUR si USR din Comisia economica si Comisia pentru energie prin care au respins amendamentele PSD pentru mentinerea in functiune a CET Paroseni si a minelor Lupeni si Lonea care deservesc acest complex energetic.
Amendamentele PSD prevedeau scoaterea CET Paroseni din lista capacitatilor ce urmeaza sa fie inchise conform OUG 108/2022, privind decarbonizarea sectorului energetic, precum si prelungirea perioadei de activitate a celor doua exploatatii miniere. Daca votul membrilor PNL, AUR si USR din cele doua comisii se va mentine in forma finala a legii, atunci Romania va trebui ca in anii urmatori sa isi diminueze capacitatea de productie a energiei electrice cu inca 150 de MWh, ceea ce ar vulnerabiliza si mai mult sistemul energetic national. PSD considera ca astfel de capacitati bazate pe carbune pot fi trecute in conservare doar atunci cand sunt inlocuite de alte unitati echivalente.
Grupul senatorilor PSD va insista in dezbaterea din Plenul Senatului pentru adoptarea amendamentelor propuse astfel incat CET Paroseni si cele doua exploatatii miniere sa fie scoase din lista unitatilor ce urmeaza sa fie inchise in anii urmatori. Totodata, PSD face un apel la toti senatorii altor formatiuni politice care pretind ca vor sa apere cetatenii si economia in contextul crizei energetice sa voteze cele doua amendamente”.