Grid star
criptomonede

INCEPE "THE MERGE”, CEA MAI IMPORTANTA ACTUALIZARE DIN ISTORIA RETELEI ETHEREUM – Anunt important al dezvoltatorilor pentru detinatorii de criptomonede Ether: "Fii atent la escrocherii!”

Fundatia Ethereum a anuntat un program oficial pentru mult-asteptatul eveniment "The Merge” (n.r. „Fuziunea”), cea mai importanta actualizare din istoria retelei. Aceasta marcheaza tranzitia de la actualul protocol Proof-of-Work (PoW) la modelul Proof-of-Stake (PoS), iar analistii asteapta ulterior o crestere semnificativa a valorii criptomonedei native Ether (ETH). Intreaga tranzitie va avea loc in mai putin de o luna, intre 10 septembrie si 20 septembrie. Dezvoltatorii au publicat pe blogul Ethereum sfaturi utile pentru toti utilizatorii blockchain-ului, de la detinatori de ETH, pana la mineri si stakeri.

Gilda Popa

Asa cum a relatat anterior Lumea Banilor, "The Merge” ar urma sa asigure tranzitia de la mecanismul de validare a tranzactiilor de tip PoW la cel de tip PoS. Ethereum planuieste de ani de zile sa faca aceasta tranzitie, care va reduce semnificativ necesarul de energie pentru tranzactiile din retea, o problema-cheie in cazul criptomonedelor care folosesc protocolul de consens PoW, intre care si Bitcoin.

Trecerea la un model PoS va aduce un protocol de consens care ii va recompensa pe stakers (n.r. "pariori” sau "validatori”, termen folosit deoarece acestia plaseaza "miza” pentru a valida tranzactiile) in locul minerilor si, de asemenea, va face ca blockchain-ul sa fie cu 99% mai eficient din punct de vedere energetic.

Fundatia Ethereum a anuntat oficial programul pentru actualizarea mult asteptata "The Merge”, cel mai important eveniment din istoria retelei infiintate in 2013 de Vitalik Buterin. Potrivit anuntului, prima parte a "Fuziunii”, cunoscuta sub numele de upgrade-ul Bellatrix, este programata pentru 6 septembrie, in timp ce tranzitia completa catre protocolul PoS este programata intre 10 si 20 septembrie, in momentul in care valoarea Terminal Total Difficulty (TTD) care declanseaza Merge ajunge la 58750000000000000000000.

The Merge este un proces in doua etape

Dezvoltatorii au anuntat datele cheie legate de eveniment intr-o postare pe blog.

"The Merge este un proces in doua etape. Primul pas este o actualizare a retelei, pe Beacon Chain, cu upgrade-ul Bellatrix,. Aceast pas este urmat de tranzitia nivelului de executie (n.r. al codului) de la proof-of-work la proof-of-stake - 'Paris' - declansata de un anumit prag de dificultate totala numit Terminal Total Difficulty (TTD)”, se explica pe blogul Ethereum.

Momentul exact la care TTD atinge valoarea specificata (58750000000000000000000 ), depinde de rata de hash PoW. O data atinsa aceasta valoare, un validator Beacon Chain va crea noul bloc, iar tranzitia finala - 'The Merge - va fi considerata finalizata atunci cand acest bloc este finalizat. In circumstante obisnuite, 'acest lucru se va intampla la circa 13 minute dupa ce primul bloc post-TTD este produs!”, explica dezvoltatorii in postarea de pe blog.

"Fuziunea” este cel mai important eveniment cripto din 2022

Cea mai importanta actualizare din reteaua Ethereum este, in acelasi timp, si cel mai important eveniment al anului in intreaga industrie cripto.

Upgrade-ul va asigurat tranzitia Ethereum de la modelul PoW la modelul PoS, reducand consumul de energie si emisiile de carbon ale blockchain-ului cu pana la 99% si imbunatatind semnificativ scalabilitatea si eficienta acestuia.

Modelul PoS permite oricarui detinator de criptomoneda (ETH) sa participe la crearea consensului si implicit la securitatea retelei prin staking. Prin procesul de staking, criptomonedele au dreptul de a vota. Astfel, o data la cateva secunde, una dintre monedele din retea este desemnata pseudo-aleatoriu de catre retea, pentru a adauga urmatorul block in blockchain. Acest lucru se face fara efort computational semnificativ. Reteaua este formata din noduri, (validatori sau pool-uri). Acestea sunt computere “normale”, fara cerinte speciale de performanta, ce ruleaza protocolul care creaza consensul in retea. Nodurile retelei sunt intretinute de operatori din intreaga lume, lucru care ii asigura descentralizarea si robustetea. Validatorii reprezinta partea “activa” a retelei.
Principalul rol al acestora este de a valida blocurile . Partea pasiva este reprezentata de “stakeri” sau delegatori. Acestia sunt persoane care detin moneda in reteaua respectiva, dar care nu vor sau nu au abilitati practice pentru a mentine in functiune un nod de validare. Prin delegarea monedelor catre unul sau mai multe noduri, acestia isi aduc direct contributia la securitatea, evolutia si descentralizarea retelei, pentru ca asa creste numarul de votanti. Fiecare moneda are dreptul la un vot. Daca intr-un portofel delegat sunt 100 monede, ponderea votului acelui portofel este de 100X mai mare decat in cazul uunui portofel ce contine o singura moneda.

Recomandarile dezvoltatorilor Ethereum pe durata The Merge

"Merge va avea doar un impact minim asupra unui subset de contracte inteligente desfasurate pe Ethereum, dintre care niciunul nu ar trebui sa se "rupa”. In plus, cea mai mare parte a punctelor finale ale API-ului utilizatorului ramane stabila (cu exceptia cazului in care utilizati metode specifice pentru PoW, cum ar fi eth_getWork). Acestea fiind spuse, majoritatea aplicatiilor de pe Ethereum implica mult mai mult decat contracte in lant. Acum este momentul sa va asigurati ca codul dvs. front-endul, uneltele si alte componente in afara retelei functioneaza conform asteptarilor. Recomandam cu tarie dezvoltatorilor sa treaca printr-un ciclu complet de testare si implementare pe Sepolia sau Goerli si sa raporteze orice problema cu instrumentele sau dependentele intretinatorilor proiectelor respective. In plus, va rugam sa retineti ca toate retelele de testare, in afara de Sepolia si Goerli, vor fi depreciate dupa The Merge. Daca sunteti utilizator de Ropsten, Rinkeby sau Kiln, ar trebui sa planuiti sa migrati catre Goerli sau Sepolia", spun dezvoltatorii pe blogul Ethereum.

Iata raspunsurile la intrebarile utilizatorilor, publicate pe blogul Etheretum

In calitate de utilizator Ethereum sau detinator de Ether, trebuie sa fac ceva?

"Indiferent daca utilizati aplicatii Ethereum in retea, tineti Ether pe o platforma de exchange cripto sau intr-un portofel cu custodie proprie, nu trebuie sa faceti nimic. Daca o aplicatie, platforma de schimb sau portofel pe care il utilizati ofera instructiuni sau recomandari suplimentare, ar trebui sa verificati de unde provin de fapt acestea. Fii atent la escrocherii!", se arata pe blog.

Ca miner, trebuie sa fac ceva?

"Nu. Daca minati pe reteaua principala Ethereum, ar trebui sa fiti constienti de faptul ca reteaua va functiona in intregime sub protocoolul PoS dupa The Merge. In acel moment, mineritul nu va mai fi posibil in retea".

Ce se intampla daca sunt miner sau operator de noduri si nu particip la upgrade?

"Daca utilizati o retea-client Ethereum care nu este actualizata la cea mai recenta versiune, aceasta se va sincroniza cu blockchain-ul pre-fork odata ce are loc upgrade-ul. Veti ramane blocat intr-un lant incompatibil, urmand vechile reguli si nu veti putea trimite Ether sau opera in reteaua Ethereum post-actualizare".

In calitate de validator, imi pot retrage miza?

"Nu. The Merge este cea mai complicata actualizare la Ethereum pana in prezent. Pentru a minimiza riscurile de intrerupere a retelei, a fost adoptata o abordare minima care a exclus orice modificari netranzitorii din aceasta actualizare.

Retragerile din Beacon Chain vor fi probabil introduse in prima actualizare dupa The Merge. Specificatiile atat pentru nivelurile de consens, cat si pentru cele de executie sunt in curs de desfasurare".

Am mai multe intrebari, unde le pot adresa?

"Alaturati-va dezvoltatorilor, echipei de clienti, membrilor ETHStaker, cercetatorilor si multe altele la urmatoarea intalnire a comunității Merge de vineri, 9 septembrie, la 14:00 UTC!".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani