INCASARILE DE REVELION - Patronatele au facut bilantul: in scadere cu 40% fata de 2019, anul de referinta in turism inainte de pandemie. Romanii au cheltuit aproape 26 de milioane de euro: “Multe unitati de cazare au fost goale”
Doar 121.000 de turisti si-au petrecut Revelionul 2021/2022 intr-o destinatie din Romania, cu 32% mai putin in comparatie cu Revelionul 2019/2020, si au cheltuit aproape 25,6 milioane de euro, in scadere cu 40% raportat la aceeasi perioada a anului 2019, an de referinta in turismul autohton, arata datele centralizate de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
Dupa doi ani de restrictii, romanii au putut sarbatori Revelionul in conditii aproape normale, intrucat autoritatile au ridicat o parte din masurile impuse in contextul pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, cei mai multi au preferat sa petreaca noaptea dintre ani in grup restrans si, mai ales, in locuri mai izolate. Fata de anii trecuti, rezervarile pentru Revelion s-au facut pe ultima suta de metri, iar durata sejurului a scazut de la 5 la 3 nopti de cazare fata de anul trecut, explicatia fiind si faptul ca zilele legale nelucratoare de 1 si 2 ianuarie au picat in weekend.
"In consecinta, multe unitati de cazare din Romania au avut un grad de ocupare mic sau chiar au fost goale", arata FPTR.
Romanii au preferat turismul rural
Cel mai mare numar de locuri vandute de Revelion s-a inregistrat in turismul rural - aproximativ 48.000. turistii petrecandu-si noaptea dintre ani la pensiuni, cu 20% mai putin fata de 2019/2020. In aceste destinatii, pe langa ofertele traditionale, au fost pregatite si pachete turistice atractive, cu cazare si masa de tip all inclusive. Pe locul secund in clasamentul destinatiilor interne alese de romani se afla zona montana, unde peste 40.000 de turisti si-au petrecut Revelionul, cu 18% mai putin fata de anul 2019. Cele mai solicitate statiuni au fost cele de pe Valea Prahovei, Poiana Brasov, zona Rucar-Bran, Paltinis, Ranca, Straja, precum si cele din Maramures si Bucovina.
O noutate pentru turisti a fost deschiderea primei partii olimpice de schi din Romania si a telegondolei din statiunea montana Borsa, situata la poalele Muntilor Pietrosul Rodnei. Statiunile balneare au gazduit de Anul Nou peste 16.000 de romani, in scadere cu 37% fata de anul 2019. Cele mai vandute pachete au fost cele cu 3 nopti de cazare si demipensiune, petrecere de Revelion, dar si acces gratuit la piscina, sauna si sala de fitness.
Scadere in Bucuresti
Cea mai mare scadere - de 57% , s-a inregistrat in hotelurile si restaurantele din Bucuresti si orasele din tara, deoarece multe locatii nu au fost deschise din cauza lipsei de turisti, dar si de personal. Astfel ca doar 13.500 de romani au ales sa se distreze intr-unul dintre hotelurile situate in marile centre urbane, unde sejurul minim a fost de 2 nopti. Ca in fiecare an, au fost facute rezervari si in Delta Dunarii si pe litoralul romanesc, numarul turistilor fiind totusi mic comparativ cu alte destinatii.
“Este important de subliniat faptul ca in unitatile de cazare din tara nu au existat limita de capacitate si au fost acceptate persoanele vaccinate sau trecute prin boala, precum si persoanele testate, iar in restaurante singura restrictie a fost ca acestea sa functioneze la 50% din capacitate. In anul 2021, lipsa voucherelor de vacanta a dus la cresterea numarului de turisti cazati in structuri neclasificate, care, in unele statiuni, a ajuns sa depaseasca numarul locurilor in unitatile clasificate. Astfel, jumatate din cei prezenti in statiunile de pe Valea Prahovei au fost cazati in vile si apartamente neclasificate si au petrecut noaptea de Revelion in aceste structuri, cu mancare si bautura adusa de acasa sau comandata online”, a declarat Dragos Raducan, prim-vicepresedinte executiv FPTR.
Revelionul in strainatate
Numarul celor care au petrecut sarbatorile de iarna in alte tari a scazut cu aproximativ 42% fata de anul 2019 in aceeasi perioada. Potrivit patronatelor din turism, de-a lungul anului, incertitudinea si teama privind introducerea unor restrictii au afectat vacantele romanilor in strainatate, iar numarul acestora a depins de clasificarea tarilor conform ratei de incidenta. De aceea, turistii care au preferat sa petreaca noaptea de Revelion intr-o destinatie externa s-au hotarat in ultima clipa. Profitand de vremea calda, o parte dintre romani au ales sa calatoreasca cu autoturismul personal in tarile apropiate din Europa, pentru a evita zonele aglomerate din aeroporturi si schimbarile permanente cu privire la regulile de calatorie cu avionul.
Astfel, in acest an, scaderea cererii fata de anul 2019 si pierderile suferite in anul 2020 au determinat companiile aeriene sa majoreze tarifele spre destinatiile solicitate in aceasta perioada. Cele mai mediatizate locatii unde romani au ales sa isi petreaca noaptea dintre ani au fost destinatiile exotice indepartate precum: Egipt, Emiratele Arabe Unite, Zanzibar, Thailanda, Republica Dominicana, Cuba, Mexic sau Kenya. Printre preferintele turistilor au fost si tari precum Malta si Israel.
Turism semi-organizat si rezervarile online
Si anul acesta s-a pastrat tendinta de organizare pe cont propriu a vacantelor, folosind platformele de rezervari online, mai ales pentru rezervarea biletelor de avion si a cazarilor in destinatii externe, chiar daca pe site-urile specializate in promovarea ofertelor restaurantelor si hotelurilor de Revelion numarul acestora a fost foarte mic comparativ cu anul 2019 .