Grid star
eveniment

INCALZIREA LOCUINTELOR: PLAFONAREA PRETURILOR – Suma maxima pentru vanzarea lemnului de foc. Printre beneficiari se numara persoanele fizice si unitatile de invatamant publice si private (Document)

Ministerul Mediului condus de Tanczos Barna (foto) a pus in dezbatere publica Proiectul OUG privind unele masuri in vederea protejarii consumatorului final in ceea ce priveste utilizarea materialelor lemnoase si a produselor derivate din lemn, pentru incalzirea locuintei in sezonul rece. Concret, este vorba despre plafonarea preturilor pentru lemnele de foc.

Potrivit Notei de Fundamentare, in contextul crizei energetice pe care o traverseaza Europa, precum si a perspectivelor pe termen scurt si mediu, se constata o serie de cresteri artificiale ale preturilor la lemnul de foc si a produselor derivate pentru incalzire. In Romania, peste 3 milioane de gospodarii se incalzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, in contextul in care in mediul rural, numarul de gospodarii in care se utilizeaza lemnul de foc drept mijloc de incalzire este de peste 2,5 milioane de gospodarii.
Astfel, avand in vedere faptul ca incalzirea pentru populatie reprezinta o necesitate, se impune instituirea unor masuri de protectie sociala in considerarea necesitatii asigurarii garantiei respectarii dreptului la viata:

Costuri de productie mici

"Totodata, trebuie avut in vedere ca pentru administratorii/detinatorii de fond forestier, producatorii de lemn de foc/masa lemnoasa cu destinatia lemn de foc, produsul este unul secundar, iar costurile de productie constau in fractia aferenta de costuri legate de serviciile silvice din anul de productie si de costurile de recoltare. Acestea nu sunt semnificative si permit acestora sa comercializeze lemnul de foc/masa lemnoasa cu destinatia lemn de foc cu preturi cuprinse intre 60 lei/mc si 543 lei/mc. Insa in prezent, in retelele de bricolaj/revanzatori au fost inregistrate preturi care depasesc 700 lei/mc”.

Iata prevederile proiectului:

„Art. 1

(1) Preturile finale facturate se plafoneaza la maxim 500 lei/mc cu TVA inclus pentru urmatoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru incalzire in sezonul rece:
a) lemn de foc;
b) resturi de lemn;
c) tocatura provenita din lemn;
d) rumegus.

(2) Preturile finale facturate se plafoneaza la urmatoarele produse, dupa cum urmeaza:
a) brichete din lemn maxim 1500 lei/tona cu TVA inclus;
b) pelete din lemn maxim 2000 lei/tona cu TVA inclus.

(3) Prevederile alin.(1) si (2) se aplica consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice si urmatoarelor entitati: unitatilor de invatamant publice si private, furnizorilor de servicii sociale, unitatilor de interes local, unitatilor de cult si unitatilor administrativ-teritoriale, precum si unitatilor din subordinea acestora.

Art.2

Masurile prevazute la art.1 alin. (1) si alin. (2) se aplica pana la data de 31 martie 2023”.

*Proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani