INCALZIREA LOCUINTELOR – Masurile propuse de Guvern pentru consumatorul vulnerabil (Document)
06 January 2021 13:45 Lumea Banilor 1005Ministerul Muncii condus de Raluca Turcan (foto) a pus in dezbatere publica Proiectul de lege privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie.
Potrivit propunerilor proiectului de lege, masurile de protectie sociala pot fi:
a) financiare constand in ajutoare destinate asigurarii nevoilor energetice minimale pentru iluminat, incalzirea optima a locuintei pe timp de iarna, sustinerea facilitatilor de gatit si asigurarea apei calde in locuinta si utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie;
b) non-financiare constand in facilitati de acces si conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale;
c) alte facilitati constand in ajutoare financiare destinate achizitionarii de dispozitive/ instalatii/sisteme ce pot conduce la cresterea eficientei energetice in locuinta. Masurile de protectie sociala se finanteaza din bugetul de stat, din bugetele locale sau din fonduri europene.
Ajutor de la stat
Ajutorul pentru incalzirea locuintei in perioada sezonului rece vizeaza urmatoarele aspecte:
- stabilirea limitei maxime a veniturilor pana la care o persoana sau familie poate beneficia de ajutoare pentru incalzire, respectiv:
- de 810 lei/persoana in cazul familiilor
-de 1.445 lei in cazul persoanei singure.
- stabilirea cuantumului ajutoarelor, respectiv prin compensare procentuala aplicata unei valori de referinta diferentiata in functie de sistemul de incalzire.
Compensarea procentuala este de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri si de minimum 10% pentru cei ale caror venituri se afla la limita maxima;
- stabilirea valorii de referinta la care se aplica compensarea procentuala:
de 250 lei/luna pentru gaze naturale, de 500 lei pentru energie electrica, de 80 lei pentru combustibili solizi si petrolieri.
*Cititi aici Proiectul de lege