Inalta Curte, decizie privind drepturile creditorilor (Minuta)
23 October 2024 15:00 Lumea Banilor 986Inalta Curte de Casatie si Justitie condusa de Corina Corbu (foto) a pronuntat o decizie privind dezlegarea unor chestiuni de drept privind drepturile creditorilor. Concret, hotararea se refera la dobanzile si penalitatile care se cuvin de drept creditorului.
Astfel, Inalta Curte a stabilit ca instanta de executare stabileste dobanzi, penalitati sau alte sume care se cuvin de plin drept creditorului, potrivit art. 1.535 din Codul civil sau altor dispozitii legale speciale, si in cazul in care creditorul solicita penalitati de intarziere prevazute in contract.
Prezentam minuta Inaltei Curti:
“Admite sesizarea formulata de Tribunalul Buzau – Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal si, in consecinta, stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 628 alin. (4) din Codul de procedura civila, instanta de executare stabileste dobanzi, penalitati sau alte sume care se cuvin de plin drept creditorului, potrivit art. 1.535 din Codul civil sau altor dispozitii legale speciale, si in cazul in care creditorul solicita penalitati de intarziere prevazute in contract.
Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila”.
Iata ce prevede articolul 628, alin. 4 din Codul de procedura civila:
“Daca titlul executoriu nu cuprinde dobanzi, penalitati sau alte sume, insa ele se cuvin de plin drept creditorului, potrivit art. 1.535 din Codul civil sau altor dispozitii legale speciale, acestea vor fi stabilite de catre instanta de executare la cererea creditorului, prin incheiere data cu citarea partilor”.
Iata ce prevede articolul 1535 din Codul civil:
“Daunele moratorii in cazul obligatiilor banesti
(1) In cazul in care o suma de bani nu este platita la scadenta, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenta pana in momentul platii, in cuantumul convenit de parti sau, in lipsa, in cel prevazut de lege, fara a trebui sa dovedeasca vreun prejudiciu. In acest caz, debitorul nu are dreptul sa faca dovada ca prejudiciul suferit de creditor ca urmare a intarzierii platii ar fi mai mic;
(2) Daca, inainte de scadenta, debitorul datora dobanzi mai mari decat dobanda legala, daunele moratorii sunt datorate la nivelul aplicabil inainte de scadenta;
(3) Daca nu sunt datorate dobanzi moratorii mai mari decat dobanda legala, creditorul are dreptul, in afara dobanzii legale, la daune-interese pentru repararea integrala a prejudiciului suferit”.