Inalta Curte, decizie pe Legea insolventei (Minuta)
17 September 2024 14:57 Lumea Banilor 1138Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) condusa de Corina Corbu (foto) a decis cu privire la aplicarea procedurilor de insolventa.
Astfel, prin Decizia 14 din 16 septembrie 2024, pronuntata in dosarul 1174/1/2024, instanta suprema a decis ca prerogativa creditorului majoritar de desemnare a administratorului judiciar ori a lichidatorului judiciar poate fi exercitata cel mai tarziu la data primei sedinte a adunarii creditorilor, avand ca ordine de zi confirmarea/desemnarea administratorului/lichidatorului judiciar.
Prezentam minuta Inaltei Curti:
“Admite recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Constanta si, in consecinta, stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 57 alin. (3), coroborate cu dispozitiile art. 57 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, prerogativa creditorului majoritar de desemnare a administratorului judiciar ori a lichidatorului judiciar poate fi exercitata cel mai tarziu la data primei sedinte a adunarii creditorilor, avand ca ordine de zi confirmarea/desemnarea administratorului/lichidatorului judiciar.
Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila”.
Iata prevederile articolului 57 alin. (3) din Legea 85/2014:
“Creditorul care detine mai mult de 50% din valoarea totala a creantelor poate sa decida, fara consultarea adunarii creditorilor, desemnarea unui administrator judiciar ori lichidator judiciar in locul administratorului judiciar sau lichidatorului judiciar provizoriu ori sa confirme administratorul judiciar provizoriu/lichidatorul judiciar provizoriu si sa ii stabileasca onorariul”.
Iata prevederile articolului 57 alin. (2) din Legea 85/2014:
“In cadrul primei sedinte a adunarii creditorilor, creditorii care detin mai mult de 50% din valoarea totala a creantelor cu drept de vot pot decide desemnarea unui administrator judiciar, stabilindu-i si onorariul. In cazul in care onorariul se va achita din fondul constituit potrivit prevederilor art. 39 alin. (4), acesta va fi stabilit pe baza criteriilor prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 86/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Creditorii pot decide sa confirme administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar desemnat provizoriu, stabilindu-i onorariul. In aceasta din urma situatie nu va mai fi necesara confirmarea judecatorului-sindic. Prima sedinta a adunarii creditorilor va avea in mod obligatoriu pe ordinea de zi atat confirmarea/desemnarea administratorului judiciar/lichidatorului judiciar, cat si stabilirea onorariului acestuia”.