IN POLITICA, DACA TI-E FRICA, STAI ACASA – Ilan Laufer: “Trebuie sa investim 10.000 euro pentru fiecare loc de munca pe care vrem sa il cream... PSD e la fel de vinovat ca si PNL... Guvernul Orban a facut un cadou pe tava bancilor”
Lumea Banilor a realizat un interviu de senzatie cu Ilan Laufer (foto), fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat – tanarul politician, in varsta de 36 de ani, care a dovedit in ultimii ani ca pentru a face performanta ai nevoie de know-how, pe care il avea din plin, fiind antreprenor inca de la varsta de 23 de ani, curaj si dorinta de a face lucrurile bune pentru Romania.
In prezent, Ilan Laufer militeaza in calitate de lider al Platformei Social Liberale – un partid de centru de orientare social-liberala, proeuropeana si euro-atlantica, care isi propune sa devina un factor integrator pe scena politica romaneasca.
Ilan Laufer este cel care a adus H&M in Romania, contribuind la extinderea Grupului Inditex, si a fondat mai multe branduri, precum Scala Events Company, Santa Barbara, Floreasca Pool, Gradina Floreasca, Retail Group, dar si cel care s-a luptat pentru afacerile din Romania implementand in calitate de ministru programul Start Up Nation, care pana in acest moment a generat taxe si impozite la bugetul de stat in valoare de 400 milioane de dolari. Adica fix banii pe care i-a investit fostul Guvern PSD in Start Up Nation.
In aceasta prima parte, pe care o prezentam in format video, vorbim cu Ilan Laufer despre noul sau proiect politic, Platforma Social Liberala, pe care a infiintat-o la finalul anului 2019, dar si despre teapa IMM Invest, despre necesitatea ajutorarii firmelor si romanilor ramasi fara locuri de munca, in urma blocarii economiei din pricina COVID-19. Care este culpa PSD, partidul pe care l-a reprezentat cu succes, in gestionarea pandemiei, explica Ilan Laufer in interviul pe care il redam in format video.
Redam in continuare principalele declaratii facute de Ilan Laufer in interviul pentru Lumea Banilor:
-Am demonstrat cand am fost ministru si am luat foarte multe masuri liberale, sa spun asa. Am ajutat la crearea a zeci de mii de companii in mediul privat, am reusit sa realizez cel mai de succes program pentru start-up-uri din Uniunea Europeana, nu doar din Romania.
-Start Up Nation se afla la a treia editie, din pacate putin stricat. Prima editie a fost cea mai de succes si toti cei care au aplicat si-au primit banii in timp util, in trei luni de zile.
-Domnul ministru actual al Finantelor imi spunea atunci ca imi bat joc de banii publici si ca nu fac decat sa creez firme care vor fi firme fantoma. Am reusit sa creez in prima editie 20.000 de antreprenori in Romania, 20.000 de companii si astazi 97% din companiile pe care le-am finantat in 2017 inca exista si functioneaza si au generat taxe si impozite in valoare de aproape 400 de milioane de dolari, reprezentand toti banii pe care noi i-am investit in acele companii ca sa le cream.
-Intrebarea este ce nu a facut acest Guvern. Prin faptul ca singura solutie de a raspunde in fata pandemiei a fost starea de urgenta si starea de alerta, mi-a demonstrat ca nu vor avea solutii.
-In clipa in care nu a putut sa inceapa si sa testeze si sa izoleze virusul, mi am dat seama ca vor apela la niste masuri draconice. Daca nu suntem capabili sa testam si sa identificam unde este virusul, o sa ii inchidem pe toti in casa, pana trece. Si asta a facut Guvernul. Lucrul asta nu s-a intamplat in America. Nimeni nu ne-a obligat sa stam inchisi in casa, nimeni nu ne-a obligat sa iesim cu declaratie pe proprie raspundere, nimeni nu ne-a interzis sa parasim localitatea. In America te luau la spital doar daca aveai o complicatie serioasa si te aflai in pericol de a deceda.
-Referitor la partea economica, cand a inceput pandemia in Statele Unite si lucrurile au fost foarte clare ca anumite sectoare economice vor fi foarte greu lovite, Donald Trump a iesit si a spus 'asta este pachetul de masuri de salvare pentru economia Americii'. Un pachet de doua trilioane in care inclusiv un membru al unei familii in care venitul era de sub 60.000 de dolari pe an primea un cec de 1.200 de dolari la fiecare luna de stare de alerta sau urgenta. In Romania nu s-a intamplat acest lucru. Cand a inceput pandemia, Donald Trump a anuntat: 'va scutim de plata taxelor si impozitelor pe urmatoarele sectoare', dupa care a iesit cu varianta creditelor garantate de stat, ceva asemanator IMM Invest in Romania.
-IMM Invest cred ca este una dintre cele mai mari tepe date mediului privat si antreprenorial din Romania. Noi avem astazi 500.000 de companii active in Romania, iar dintre ele doar 5.000 de companii se pare ca vor lua acel credit. Ce nu a fost aprobat, nu se mai aproba. Asta inseamna ca sub 1% din companii au reusit sa acceseze un credit garantat de stat cu dobanda subventionata de Fondul de Garantare. Guvernul Orban a facut un cadou pe tava bancilor, cu cele mai solvabile 1% companii romanesti pentru care a si platit dobanda, spunandu-le 'stati linistiti ca nu pierdeti banii'. Asta a fost un cadou in criza.
-Sa nu confundam un ajutor de stat, cum s-a acordat in SUA, cu un credit garantat de stat cu o dobanda subventionata, cum s-a dat in Romania. Un ajutor de stat nu il mai dai inapoi. Trump a dat ajutor de stat catre American Airlines, catre Delta, catre firmele mari de cruise, catre industria hoteliera, bani pe care nu ii mai dau inapoi. A facut o infuzie in bursa americana pentru ca bursa sa nu cada. SUA au luat bani adevarati si i-au bagat in economie, pe cand la noi acei bani de care zice Citu reprezinta un plafon de garantare. Oamenii da nu se lase pacaliti, nu inseamna ca daca ai un plafon de garantare, Statul pune acei bani.
-In acest moment, PSD e la fel de vinovat ca si PNL. In urma cu cateva luni prioritatea domnului Iohannis si a domnului Orban erau alegerile anticipate, dupa care si-au dat seama ca situatia este grava. Dar cu votul dvs, cu votul meu a ajuns Guvernul Orban 2 la guvernare sau cu sustinerea lui Marcel Ciolacu si a PSD?
-PSD din punctul meu de vedere este partas. A dus acest Guvern, dupa primele luni de guvernare, cand au demonstrat ca este capabil, mai ales din punct de vedere economic sa faca ceva bun pentru tara, au votat starea de urgenta, au votat starea de alerta, au fost pacaliti, nu stiu, sau a fost un blat, pentru ca acum nici macar sa nu mai ajunga in Parlament prelungirea starii de alerta.
-In politica, daca ti-e frica, stai acasa. Trebuie sa privim la ce a spus Trump: 'nu mai putem sa tinem economia inchisa, indiferent de risc'. In acest moment nu mai poate fi vorba de o relansare economica, in acest moment trebuie sa salvam economia. De relansat ea nu mai poate relansata. Suntem in picaj liber.
-Daca as castiga maine alegerile si as fi premier, in primul rand ca anul acesta avem o derogare de la Comisia Europeana si ne putem duce cu deficitul bugetar cat vrem. As lua toate contractele externe, cu Franta, cu Germania, cu America, si le-as intreba 'vreti sa va dau toti banii pentru urmatorii patru ani acum?' Si le-as da acei bani pe care trebuia sa ii dau anul viitor sa poata fi folositi in economie. Este o masura la care Guvernul nici nu se gandeste ca este posibila. Noi in acest moment putem sa ne platim niste cheltuieli viitoare in avans catre partenerii nostri externi si sa beneficiem apoi de scaderea deficitului si sa putem readuce banii in piata.
-O sa avem nevoie sa investim aproximativ 10.000 euro pentru fiecare loc de munca pe care vrem sa il cream. Loc de munca pierdut in aceasta economie.
-Cand vom iesi din aceasta stare de alerta, si nu cred ca vom iesi inainte de alegerile locale ne vom trezi cu peste un milion de someri in Romania. Nu cred ca vor fi angajari la stat, dimpotriva, numarul va creste odata cu finalizarea alegerilor, pentru ca urmeaza taieri masive de la Stat.