IMPOZITUL AUTO: SCUTIRE PENTRU FAMILIILE CU 2 COPII – Consiliul Economic a avizat nefavorabil proiectul de lege: "Genereaza discriminare in randul familiilor cu un singur copil sau fara copii, care au venituri mici” (Document)
Consiliul Economic si Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de lege care prevede ca parintii care au cel putin doi copii in intretinere pot fi scutiti de la plata impozitului auto. Este vorba despre propunerea legislativa pentru completarea art. 469 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal.
Proiectul stipuleaza ca masinile aflate in proprietatea, coproprietatea sau care fac obiectul unui contract de leasing financiar, in cazul parintilor care au cel putin 2 copii in intretinere, cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului, ar putea fi scutite de impozit.
CES arata in avizul nefavorabil, printre altele, ca masura genereaza discriminare in randul familiilor cu un singur copil sau fara copii care au venituri mici.
Iata punctul de vedere al Consiliului Economic:
-masura propusa nu se justifica, deoarece genereaza discriminare in randul familiilor cu un singur copil sau fara copii care au venituri mici;
-initiativa este discriminatorie fata de alte familii care au cel putin 2 copii in intretinere, dar nu au posibilitatea achizitionarii unui mijloc de transport si, ca atare, ar trebui sa beneficieze de facilitati fiscale pe alte paliere. Mai mult, nu exista nicio limitare cu privire la veniturile familiei, facilitatea fiind acordata deopotriva familiilor cu venituri reduse, precum si celor cu venituri ridicate. Libertatea familiei de a alege mijlocul de transport pentru care nu va achita impozit este cu atat mai nejustificata in contextul in care se vorbeste, in realitate, despre acordarea unui sprijin in scopul cresterii si educarii copiilor, adica, cel putin teotetic, despre acele familii cu posibilitati materiale reduse;
-textul este formulat vag, fapt care va duce la o serie de abuzuri ce vor avea impact bugetar. Din cauza faptului ca sunt prea putine variabile luate in considerate pentru a delimita cine poate si beneficieze de aceasta facilitate fiscala, vor intra sub incidenta legii si persoane care au 2 copii, dar care nu au nevoie de aceasta sustinere financiara.
Motivele initiatorilor
Potrivit expunerii de motive, in prezent, Codul fiscal, la art. 468 reglementeaza obligatia tuturor persoanelor care detin mijloace de transport sa achite un impozit anual pentru acesta, cu exceptia cazurilor prevazute in mod expres de legiuitor.
Initiatorii arata ca odata cu cresterea numarului de persoane dintr-o familie, apare ca fiind necesara fie achizitionarea unui prim mijloc de transport, fie achizitionarea unui nou mijloc de transport, in ambele cazuri fiind vorba de autovehicule capabile sa satisfaca noile cerinte survenite in viata de familie.
"Intrucat ingrijirea unui nou membru al familiei atrage, implicit, si cresterea cheltuielilor familiei, apreciem ca se impune ca statul roman sa vina in sprijinul familiilor care au doi sau mai multi copii, astfel incat sarcina financiara a parintilor sa nu fie atat de impovaratoare, avand in vedere ca, in cazul acestor familii, sumele pe care sunt nevoite sa le cheltuie sunt cu mult mai mari decat cheltuielile pe care trebuie sa le suporte celelalte categorii de persoane.
O astfel de masura ar veni in sustinerea familiilor cu doi sau mai multi copii, care ar fi scutite de la plata impozitului pentru mijlocul de transport pe care il aleg, suma pe care nu ar mai plati-o la buget urmand a fi folosita pentru necesitatile de zi cu zi ale familiei. Mai ales in contextul economic actual marcat de cresteri ale preturilor, afectand, in general, intreaga populatie a tarii, si, in special, familiile numeroase. Asadar, adoptarea acestei propuneri ar contribui la ameliorarea situatiei financiare a acestor familii si, prin eliminarea unui alt impediment financiar, ar conduce si la stimularea natalitatii in Romania”, se arata in expunerea de motive.
*Proiectul de lege
*Expunerea de motive