Grid star
eveniment

IMPOZITAREA MULTINATIONALELOR – Ministrul de Finante a anuntat pozitia Romaniei. Ce se intampla din 2023

Romania doreste sa implementeze directiva europeana care stabileste un nivel minim de impozitare de 15% pentru multinationale, incepand cu 1 ianuarie 2023. Ministrul de Finante, Adrian Caciu, a declarat ca aceasta masura este o prioritate.

Propunerea de Directiva privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinationale din UE a fost cel mai important subiect al reuniunii Consiliului Afaceri Economice si Financiare (Ecofin), desfasurata marti, 18 ianuarie 2022, la Bruxelles. Ministrii de Finante au fost invitati sa confirme, la nivel politic, prioritatea acestui dosar si necesitatea transpunerii in legislatia UE, pana la 1 ianuarie 2023, a regulilor internationale agreate in Cadrul Incluziv al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Potrivit ministerului de Finante, directiva asigura o cota minima efectiva de impozitare de 15% pentru activitatile globale ale multinationalelor. Regulile vizeaza toate grupurile mari, nationale sau internationale, inclusiv din sectorul financiar, care au venituri financiare combinate de peste 750 milioane de euro pe an si care au compania-mama sau o filiala situata intr-un stat membru al UE.

Obiectiv prioritar

”Adoptarea si implementarea directivei privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinationale din UE este un obiectiv prioritar si pentru Romania. Romania sustine toate masurile de combatere a planificarii fiscale. Apreciem ca acest proiect va contribui la asigurarea unei competitii echitabile in cadrul pietei interne a UE. Adoptarea si implementarea directivei este un obiectiv prioritar si pentru Romania, de aceea vom pregati toate masurile necesare implementarii acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023” , a declarat Adrian Caciu, ministrul Finantelor.
Ministrii au discutat despre stadiul implementarii Mecanismului de Redresare si Rezilienta si au aprobat Concluziile cu privire la Raportul privind Mecanismul de Alerta 2022, Concluziile Analizei Anuale a Cresterii Durabile 2022 si Recomandarea pentru politica economica a zonei euro 2022. De asemenea, cei 27 au avut un schimb de opinii pe marginea mandatului UE pentru viitoarea reuniune G20, din februarie 2022.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani