IMPOZIT PE VENITURILE OBTINUTE DIN POSTARILE PE FACEBOOK, YOUTUBE SI ALTE RETELE SOCIALE – ANAF a publicat ghidul. Iata cat veti plati (Document)

1164

ANAF a publicat brosura pentru persoanele fizice care obtin venituri din continut publicat pe retelele de socializare

Cu titlu de exemplu, in situatia in care activitatea se desfasoara cu regularitate, in mod continuu, pe cont propriu si urmarind obtinerea de venituri si sunt intrunite criteriile unei activitati independente, veniturilor obtinute de persoanele publice din postarile realizate pe diferite retele de socializare si care fac astfel reclama pentru diverse companii/brand-uri le sunt aplicabile prevederile Cap. II „Venituri din activitati independente” din Titlul IV – ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal. Veniturile obtinute din activitati independente desfasurate in Romania, potrivit legii, se considera ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite din Romania sau din strainatate.
Potrivit ANAF, veniturile impozabile cuprind atat veniturile in numerar (care presupun o remuneratie financiara), cat si cele in natura (spre ex. produse, servicii, calatorii etc.).

Plata impozitului

Fiscul precizeaza ca „veniturile obtinute din activitati independente desfasurate in Romania, potrivit legii, se considera ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite din Romania sau din strainatate. In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, venitul net anual se determina fie pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii, fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Persoanele care determina venitul net anual pe baza normelor de venit au obligatia stabilirii impozitului anual datorat prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final. Plata impozitului anual datorat se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului. In cazul determinarii venitului in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, impozitul se determina de catre contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil, iar plata se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului”.

Contributie la asigurarile de sanatate

ANAF mai arata ca pentru veniturile din activitati independente persoanele fizice datoreaza contributia de asigurari sociale daca estimeaza pentru anul curent venituri din activitati independente si venituri din drepturi de proprietate intelectuala a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate.
In plus, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente datoreaza si contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza pentru anul curent venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii, venituri din alte surse, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate:

Reclama pentru companii

“In situatia in care activitatea desfasurata nu are caracter de continuitate, veniturilor realizate de persoanele fizice din postarile realizate pe diferite retele de socializare si care fac astfel reclama pentru diverse companii/brand-uri le sunt aplicabile prevederile Cap. X ‘Venituri din alte surse’ din Titlul IV – ‘Impozitul pe venit’ din Codul fiscal. Pentru veniturile din alte surse, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorul de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut, reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut”.

In situatia in care contractele in baza carora persoanele fizice obtin venituri din propriile postari pe retelele de socializare si fac astfel reclama pentru diverse companii/brand-uri sunt incheiate intre doua persoane juridice, respectiv intre compania careia i se face reclama/care detine brand-ul sau agentia care solicita/intermediaza prestarea serviciului si societatea persoanei publice care promoveaza produsele prin intermediul social media, veniturile persoanei fizice sunt impozitate in functie de natura veniturilor incasate de la persoana juridica (dividende, salarii etc.).

*Cititi aici ghidul ANAF

1 comentariu la “IMPOZIT PE VENITURILE OBTINUTE DIN POSTARILE PE FACEBOOK, YOUTUBE SI ALTE RETELE SOCIALE – ANAF a publicat ghidul. Iata cat veti plati (Document)

  1. Nu toti suntem Sely, Mikey H, suntem copii, sau facem asta ca hoby, majoritatea abia atingem targetul ala de 100$/luna, americanii au reusit sa retina la sursa, la noi totul este destul de complicat, noi nu suntem contabili,firme, nici macar pfa,daca procedura ar fi simpla probabil toti ne-am plati impozitul, siteul anaf este mai incurcat decat irs-ul american, daca vor bani sa retina la sursa, la fel pe aplicatii de pariuri, pacanele si mai stiu eu ce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole