Grid star
eveniment

Impozit de 70% pentru banii care nu pot fi justificati: masura a intrat in vigoare. Decizie cu privire la darurile de la nunta si botez (Legea)

Prevederile Legii 296/2023 prin care se aplica un impozit de 70% pentru banii care nu pot justificati a intrat in vigoare luni, 1 iulie 2024. Astfel, o modificare vizeaza cota de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a caror provenienta nu poate fi dovedita, prin introducerea unei cote de 70%, fata de 16%.  Masura are ca scop cresterea conformarii voluntare a contribuabililor, cu implicatii favorabile asupra cresterii incasarilor bugetare.

Pana la data intrarii in vigoare a noilor prevederi s-a oferit o fereastra de oportunitate contribuabililor in vederea conformarii, respectiv sa-si declare veniturile si sa-si plateasca obligatiile fiscale aferente acestora:
"Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, in conditiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, a caror sursa nu a fost identificata, se impun cu o cota de 70% aplicata asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere, organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului si al accesoriilor”.

Fara impozit la darurile de la nunta si botez

Statul nu impoziteaza insa darurile de nunta sau botez. Agentia Nationala de Administrare Fiscala anunta categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, conform Codului Fiscal: 

a) venituri din activitati independente, definite conform art. 67; 
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, definite potrivit art.70; 
c) venituri din salarii si asimilate salariilor, definite conform art. 76; 
d) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83; 
e) venituri din investitii, definite conform art. 91; 
f) venituri din pensii, definite conform art. 99; 
g) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103; 
h) venituri din premii si din jocuri de noroc, definite conform art. 108; 
i) venituri din transferul proprietatilor imobiliare, definite conform art. 111; 
j) venituri din alte surse, definite conform art. 114 si 117.


"In cadrul fiecarei categorii de venituri, sunt prevazute obligatiile declarative ale veniturilor impozabile. Astfel, cum este prevazut la art. 64, cota de impozit de 10% se aplica asupra venitului impozabil corespunzator fiecarei surse din fiecare categorie, facand exceptie cotele de impozit prevazute expres pentru categoriile de venituri cuprinse in titlul IV. Totodata, la art. 62 din acelasi act normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, in cazul carora nu exista obligatia declarativa din partea contribuabilului. La lit. p) sunt prevazute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare si aur de investitii, primite cu titlu de mostenire ori donatie. Sursele de fonduri de natura darurilor de nunta/de botez sunt venituri neimpozabile”, anunta ANAF.

>>Legea 296/2023
>>Prevederile Codului Fiscal

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani