IMPORTURILE FACUTE DE ROMANIA - Mihai Daraban, presedintele CCIR: "Statul trebuie sa ne spuna, macar acum, ce importam ca branduri"
16 June 2023 09:51 Lumea Banilor 1124Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, a participat in 15 iunie 2023 la conferinta "Modelul economic romanesc in UE. Si nu numai in UE. Romania – Orizont 2040”, organizata de Asociatia pentru Studii si Prognoze Economico-Sociale (ASPES), la sediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Evenimentul a beneficiat de prezenta Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, a rectorului Academiei de Studii Economice (ASE), Nicolae Istudor, a deputatului european Corina Cretu, si a presedintelui ASPES, Constantin Bostina.
In cadrul conferintei au fost prezentate concluziile lucrarii stiintifice intitulata: "Sa gandim dincolo de azi. Modelul economic romanesc in UE. Romania – Orizont 2040”, in paginile careia se regasesc rezultate de cercetare, idei, reflectii, experiente practice sintetizate din mediul academic, universitar si de cercetare, din mediul de afaceri si din cel financiar‐bancar, din societatea civila, din lumea tinerilor intreprinzatori, studenti si elevi.
Crestere lenta a economiei
"Economia romaneasca este intr-o crestere, dar este o crestere lenta. Noi trebuie sa invatam foarte mult din aceasta cifra de 126,1 miliarde euro pe care Romania a importat-o anul trecut. Nu cred ca exista un sondaj de opinie mai exact, in randul consumatorului, decat aceasta cifra de la import. Trebuie sa ni se explice, la un moment dat, si in spatiul public aceasta cifra, asa cum suntem indemnati sa bem doi litri de apa pe zi. Statul trebuie sa ne spuna, macar acum, ce importam ca branduri.
La noi, daca facem o cutie de viteze, primim lingourile si cutitele de strung de la beneficiarul final. Cred ca aici este o problema legata de acest nivel colosal al importurilor. Pe noi ne cutremura deficitul balantei comerciale care a ajuns la 34,1 miliarde euro, fata de 28,3 miliarde cu un an inainte, fata de 23,7 miliarde cu doi ani inainte, fata de 8,7 miliarde in 2015. Intr-adevar, avem o crestere cam de 45-50.000 de societati care de la an la an depun in plus situatiile financiare la organele fiscale, am avut o crestere de cifra de afaceri, am ajuns la 392 miliarde euro, de la 328 miliarde, am ajuns la un profit de 41,7 miliarde, ceea ce nu e rau, pentru ca reprezinta peste 10% din cifra de afaceri, dar ma cutremur sa vad cum gandeste statul: nu puteti voi produce pe cat putem noi consuma”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.