Grid star
eveniment

IATA INDICATORII UTILIZATI IN SISTEMUL DE PENSII – CNPP anunta cotele de contributii de asigurari sociale si valoarea punctului de pensie

Casa Nationala de Pensii Publice, institutie aflata in subordinea ministerului Muncii condus de Simona Bucura Oprescu (foto) a anuntat miercuri, 17 ianuarie 2024, indicatorii utilizati in sistemul public de pensii in 2024. Astfel, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 7.567 lei incepand cu 1 ianuarie 2024, iar valoarea punctului de pensie, 2.032 lei.

Cotele de contributii de asigurari sociale:

•   25% - datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale;
•   4%  - datorata in cazul conditiilor deosebite de munca de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
•   8%  - datorata in cazul conditiilor speciale de munca de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
•   20,25% datorata de catre persoanele fizice care realizeaza, la locul unde se afla functia de baza, venituri din salarii si asimilate salariilor in baza unor:
-contracte individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectoarele constructii, agricol si industrie alimentara si pentru, contracte individuale de munca, rapoarte de serviciu si unele statute speciale prevazute de lege, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator, pentru veniturile lunare brute de pana la 10.000 lei inclusiv.
•   25% - datorata de persoanele fizice care au incheiat contract de asigurare sociala.

Cota de contributie aferenta fondurilor de pensii administrate privat este de 4,75% si este inclusa in cota de contributie de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale.

Potrivit CNPP, in situatia  participantilor la fondurile de pensii administrate privat, la determinarea punctajului realizat in sistemul public de pensii pentru lunile in care acestia contribuie la aceste fonduri, se utilizeaza un indice de corectie de 0,81000. 

 

Prevederi pentru IT-isti

 

Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru care se datoreaza contributia la fondul de pensii administrat privat, in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectoarele constructii, agricol si industrie alimentara, precum si a contractelor individuale de munca, rapoartelor de serviciu sau a unor statute speciale prevazute de lege, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator sunt scutite de la plata acestei contributii pentru veniturile lunare brute de pana la 10.000 lei inclusiv. Angajatii din cele doua categorii pot opta in scris, la angajator, pentru plata cotei de 4,75% datorate la fondul de pensii administrat privat, sau pot renunta la aceasta optiune prin depunerea unei solicitari in scris la angajator.

Altfel, incepand cu 1 ianuarie 2024 venitul minim lunar asigurat in baza contractului de asigurare sociala este de 3.300 lei (valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata incepand cu data de 1 octombrie 2023). Cuantumul contributiei de asigurari sociale aferent acestui venit este de 825 lei, iar valoarea punctului de pensie este de 2.032 lei, iar indicele de corectie utilizat pentru determinarea cuantumului pensiei este de 1,41. 

De asemenea, indemnizatia sociala pentru pensionari este de 1.281 lei, iar indemnizatia pentru insotitor in cazul pensionarilor de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate, este de 1.626 lei.

Cuantumul ajutorului de deces este de  7.567 lei in cazul decesului asiguratului sau pensionarului si de 3.784 lei in cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului. 

 

Fara impozite pentru pensiile sub 2.000 lei

 

Conform CNPP, venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.
Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei nu sunt supuse impozitarii cu 10%.
Persoanele fizice, cu venituri din pensii beneficiaza de asigurare in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. Castigul salarial mediu net utilizat la calculul impozitului pe venitul din pensii de serviciu este de 4.426 lei.
De asemenea, incepand cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost stabilit la 4.582 lei. Incepand cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru sectorul agricol si industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost stabilit la 3.436 lei. 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani