IAR CRESC PRETURILE – INS a anuntat domeniile in care vor avea loc scumpiri (Document)

1400

Iar cresc preturile. Potrivit Institului National de Statistica (INS), se anunta o crestere accentuata a preturilor in industria prelucratoare, constructii si comertul cu amanuntul.

In cadrul anchetei de conjunctura din iunie 2022, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de fabricare a bauturilor se va inregistra cea mai mare crestere (sold conjunctural +32%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere accentuata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +40%).

Constructii

Potrivit estimarilor din luna iunie 2022, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni crestere a volumului productiei (sold conjunctural +19%). Managerii estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +6%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza cresterea accentuata a acestora (sold conjunctural +57%).

Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +19%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere (sold conjunctural +20%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +20%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +68%).

Servicii

Conform estimarilor din luna iunie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +8%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +32%).

*Cititi aici datele INS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole