IAR CRESC PRETURILE – Domeniile in care se anunta majorarile. Managerii spun ce se va intampla in urmatoarele luni (Document)

940
Indemnizatie pentru program redus

sursa foto: tvn24bis.pl

Managerii anunta o crestere accentuata a preturilor in constructii si comertul cu amanuntul in cadrul unei “anchete de conjunctura” a Institutului National de Statistica.

Alte vesti despre economia Romaniei: crestere moderata a activitatii in servicii si stabilitate in celelalte sectoare, relativa stabilitate a numarului de salariati in industria prelucratoare, constructii si servicii.

Industria prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna septembrie 2022, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%). Referitor la numarul de salariati, se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +38%).

Constructii

Potrivit estimarilor din luna septembrie 2022, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -4%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -3%).
In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere accentuata a acestora (sold conjunctural +42 %).

Comertul cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural +1%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +13%).
Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +46%).

Servicii

Conform estimarilor din luna septembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +2%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +24%).

*Datele INS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole