Grid star
business capital

Hotarare pentru plafonarea preturilor RCA pana in toamna. Actul normativ stabileste tarifele maxime (Proiectul)

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), condusa de Alexandru Petrescu (foto), prin Ministerul Finantelor, propune plafonarea pretului politelor de asigurare obligatorie (RCA) pana la 30 septembrie 2024.

Astfel, Finantele au pus in dezbatere publica proiectul elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiara prin care reglementeaza solutia temporara de prelungire pana la data de 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a HG 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie.
 Actul normativ stabileste:
-tarifele de prima maxime;
-contractele asupra carora se aplica;
-comisioanele de distributie aferente contractelor, clasa bonus/malus ce se aplica, implicatiile BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania), despagubirile acordate de catre asiguratorii RCA pentru acoperirea costurilor de inlocuire temporara a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeasi clasa sau dintr-o clasa inferioara;
-perioada maxima pentru care se pot acorda despagubirile.

Preturile maxime

Guvernul a decis in 2023 plafonarea pretului politelor de asigurare obligatorie auto, masura fiind prelungita ulterior pana in 30 iunie 2024. Iar prin aceasta hotarare, tarifele de prima maxime vor fi plafonate in continuare la nivelul propriilor tarife de prima care au fost practicate de catre fiecare asigurator RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8% si sunt valabile pentru o perioada de 3 luni de la data intrarii in vigoare a proiectului de act normativ. Totodata, tarifele se aplica in cazul contractelor RCA incheiate dupa data intrarii in vigoare a propunerii de prelungire.
Comisioanele de distributie aferente contractelor RCA se limiteaza la maximum 8% din prima neta de cheltuieli de distributie pentru o perioada de 3 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii.

Reguli pentru acordarea despagubirilor

Calculul despagubirii are in vedere un tarif ce nu poate depasi costul mediu practicat de reprezentantele rent-a-car ce ofera servicii de inchiriere de autoturisme fara conducator auto si se acorda numai in situatia in care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.
Perioada maxima pentru care se pot acorda despagubirile prevazute mai sus este de 30 de zile, fie de la data eliberarii autorizatiei de reparatie de catre unitatile Politiei Romane, fie de la data eliberarii documentului de intrare in reparatie eliberat de catre asiguratorul RCA. Termenul poate fi prelungit numai cu aprobarea asiguratorului RCA in situatii justificate, probate cu documente.
In cazul vehiculelor care nu se mai repara si se incadreaza in situatia de dauna totala economica, despagubirile de mai sus acopera perioada cuprinsa intre data constatarii avariilor si data inaintarii ofertei de despagubire, cu respectarea termenelor prevazute de Legea nr.132/2017, cu modificarile si completarile ulterioare. In acest caz, valoarea despagubirii reprezentand acoperirea costurilor de inlocuire temporara a vehiculului avariat nu poate depasi 25% din valoarea de piata a vehiculului avariat.

>>Proiectul de Hotarare de Guvern

>>Nota de fundamentare a proiectului de HG

>>Hotararea de Guvern 1326/2023

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani