HOTARARE PENTRU IEFTINIREA LOCUINTELOR – Peste 500 de milioane euro au fost alocate pentru dezvoltarea productiei interne de materiale de constructii. Ministrul Economiei Stefan Radu Oprea: “Preturile trebuie sa scada”
Locuintele ar putea fi mai ieftine dupa implementarea programului "Constructplus". Guvernul a aprobat joi, 12 ianuarie 2024, Hotararea privind aprobarea Ghidului solicitantului aferent schemei de ajutor de stat instituita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului 68/2023 pentru aprobarea si finantarea Programului national pentru dezvoltarea productiei interne de produse si materiale de constructii.
Programul national pentru dezvoltarea productiei interne de produse si materiale de constructii “Constructplus” isi propune reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de constructii, stimularea investitiilor in judetele mai putin dezvoltate si cresterea productiei interne de produse si materiale de constructii, prin acordarea de granturi agentilor economici din acest domeniu de activitate. Obiectivele au fost prezentate de ministrul Economiei Stefan Radu Oprea (foto), care a adaugat ca prin aceasta schema se pot ieftini locuintele.
Sectoarele eligibile
Astfel, prin acest program, se instituie o schema de ajutor multianuala, cu perioada de implementare pana in 2026, iar bugetul total alocat este de 596 milioane euro pentru toata perioada de implementare, defalcat dupa cum urmeaza:
1. a) credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finantare pentru perioada 2023 – 2026;
2. b) credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2024 – 2029.
De asemenea, hotararea detaliaza sectoarele de activitate eligibile, precum si pasii de urmat pentru depunerea documentelor si obtinerea finantarii.
De finantare pot beneficia intreprinderile nou-infiintate sau intreprinderi in activitate, atat IMM-uri cat si intreprinderi mari, cu personalitate juridica, inregistrate in scop fiscal in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ministrul Economiei a precizat ca programul are ca tinta reducerea deficitului comercial intrucat Romania are in zona materialelor de constructii un deficit comercial de aproximativ opt miliarde de euro, ceea ce inseamna ca este evident ca trbuie produse mai multe materiale de constructii.
Iata declaratia ministrului Economiei Stefan Radu Oprea dupa sedinta de Guvern:
"Bugetul este de 150 de milioane de euro anul acesta. Este o schema multianuala pe urmatorii patru ani. Acest program are ca tinta reducerea deficitului comercial pentru ca, explicam la inceput, atunci cand am aprobat ordonanta de urgenta, ca avem in zona materialelor de constructii un deficit comercial de aproximativ 8 miliarde de euro si ca trebuie sa producem in Romania mai multe materiale de constructii. De asemenea, dorim dezvoltarea judetelor care sunt mai putin dezvoltate. Industria agroalimentara, domeniul materialelor de constructii sunt printre putinele industrii care pot ajunge in aceste judete foarte usor, in aceste judete mai putin dezvoltate, de aceea avem un punctaj care sa stimuleze investitiile in aceste zone si, sigur, ne intereseaza cresterea productiei de materiale de constructii. Punctajul are sase criterii.
Va spuneam mai devreme despre faptul ca punctam zonele mai putin dezvoltate, punctam localitatile mai putin numeroase pentru ca ele sunt de obicei si mai putin dezvoltate, punctam timpul de investitie.
Punctam, de asemenea dezechilibrul in balanta comerciala, un punctaj suplimentar daca balanta comerciala este negativa. Punctam, de asemenea, valoarea capitalului social si valoarea investitiei, astfel incat sa avem investitii nodale, investitii care pot genera intr-adevar locuri de munca atat directe, cat si indirecte, pe orizontala, si o valoare a exporturilor foarte mare, in acelasi timp, o reducere substantiala a importurilor pe care le facem astazi.
Vrem sa profitam de toate fondurile europene, de toti banii din bugetul de stat care pot merge in proiectele de investitii, daca vorbim de cele strategice, despre autostrazi, dar si daca vorbim despre tot ceea ce inseamna constructie, de la scoli, dotari ale UAT-urilor, pana la spitale sau constructiile din zona privata, constructii de locuinte. Toate acestea trebuie sa fie sustinute de materiale de constructie produse in Romania, pentru ca trebuie sa invatam sa cumparam romaneste.
Intrebare: Domnule ministru, aceasta schema pe care ati aprobat-o astazi ar putea sa se transforme si in preturi mai mici pentru romanii care vor sa isi cumpere o locuinta? Am vazut ca TVA-ul a crescut de la 1 ianuarie. Care sunt perspectivele?
Radu Oprea: Cu certitudine, da. Atunci cand avem mai multa oferta pe o piata, piata fiind competitiva, preturile trebuie sa scada si acesta este unul dintre obiectivele pe care le urmarim. Cred ca ar mai trebui sa spun un lucru care este important pentru cei care vor sa aplice la aceasta schema de ajutor de stat, aferenta programului Construct Plus, faptul ca, intre 15 februarie si 15 martie, va fi deschisa sesiunea de depunere de proiecte. Avem un ritm accelerat, astfel incat, pana la sfarsitul lunii mai, sa putem sa fim in situatia de a semna acordurile de finantare, astfel incat aceste investitii sa demareze in cursul acestui an".