Grid star
antreprenoriat

HORECA TRAGE SEMNALUL DE ALARMA – Cresterea TVA ar duce industria in colaps

HORA, Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania, trage un semnal de alarma referitor la posibila crestere a tva-ului in aceasta industrie de la 9% la 19%, si avertizeaza ca o astfel de masura poate duce industria in colaps

Potrivit HORA, inceputul lunii iulie a adus in atentia publica o serie de zvonuri cu privire la posibila majorare a TVA-ului ca una dintre masurile potentiale de crestere  a veniturilor bugetare si pentru eliminarea exceptiilor din cadrul fiscal. Organizatia sustine ca nu exista argumente pentru o astfel de masura:

Consideram o astfel de masura ca fiind neadecvata situatiei si care poate duce la un declin semnificativ al afacerilor din domeniu, care abia au reusit sa isi reconstruiasca business-ul dupa mai bine de 2 ani de pandemie si restrictii”.

Pierderea avantajului

Patronatele arata ca aplicarea unei cote reduse de TVA in Horeca este un mod de functionare a industriei in toata Europa, si nu reprezinta o exceptie in Romania. Din contra, o crestere a TVA-ului ar plasa Romania pe locul 3 dupa Danemarca si UK, fiind astfel la risc de a pierde avantajul competitiv. In Franta se aplica un TVA de 10%, in Germania 7%, Austria 6% etc. Un sector esential pentru economie, asa cum este considerat turismul in Romania, nu ar mai putea evolua in conditiile unui TVA de 19%, potrivit HORA.

Cresterea preturilor

Organizatia a sustinut mereu dezvoltarea sanatoasa a industriei si face fata cu greu competitiei afacerilor din zonele gri si negre. O solutie ar fi ca autoritatile sa caute cai de a obtine venituri suplimentare din aceste zone, fara sa puna presiune tot pe contribuabilii corecti din sector. O crestere a TVA-ului ar avea un efect invers, creand un context in care ar creste tentatia pentru evaziune. Cresterea de tva ar presupune automat si cresterea preturilor, ce vor fi resimtite imediat de consumatori.

Preturile au tot crescut in ultimul an, iar operatorii sub nicio forma nu au cum sa sustina o noua crestere, mai ales la un astfel nivel. Aceasta crestere s-ar regasi chiar a doua zi in preturile catre consumatori si ar fi extrem de greu de asimilat de catre ei, fie romani sau straini, care oricum au multe alte optiuni pentru petrecerea vacantei. De asemenea, nu mai devreme de final de 2022 am avut deja o crestere de la 5% la 9%, discutata, acceptata si asumata de catre operatori. Se implineste abia un an de cand industria a inceput sa simta o revenire, dar nu mai poate duce in carca o noua masura fiscala cu impact atat de semnificativ. Este de neacceptat ca dupa doar 6 luni sa se puna in discutie o noua crestere, care nu ar aduce decat si mai multa lipsa de predictibilitate”.

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani