HONG KONG VREA SA RECASTIGE STATUTUL DE HUB CRIPTO – Autoritatile vor sa ofere investitorilor de retail „un grad adecvat de acces” la activele virtuale

884

Autoritatile de reglementare din Hong Kong au declarat la inceputul acestei saptamani, la deschiderea saptamanii FinTech, ca orasul isi propune sa devina un hub in domeniul noilor tehnologii financiare. Si asta in contextul in care metropola era deja un centru cripto recunoscut international, insa restrictiile impuse de China s-au resimtit si la nivelul administratiei Hong Kong-ului, comenteaza jurnalistii de la CoinDesk. Orasul ar putea reveni insa puternic pe harta industriei de profil dupa ce autoritatile au anuntat consultari pentru a le permite investitorilor de retail sa investeasca pe platforme cripto licentiate.

Gilda Popa

Noul regim de licentiere VASP ar urma sa intre in vigoare in martie 2023, iar solicitantii vor primi o perioada de gratie de noua luni. Deciziile autoritatilor din Hong Kong vin in contextul in care administratia a constatat ca reglementarile planificate anterior pentru activele digitale au fost puternic criticate pentru ca au sufocat inovatia. Restrictiile au determinat o serie de start-up-uri sa se mute pe alte piete, cum ar fi Singapore si Dubai, noteaza Reuters.

Orasul, care a propus anterior sa limiteze comertul cu criptomonede la investitorii profesionisti, a introdus la acel moment un proces de inscriere prin care furnizorii de servicii de active virtuale (VASP) puteau obtine licente pentru tranzactionarea cu valori mobiliare si furnizarea de servicii de tranzactionare automata. A fost un proces atat de riguros, incat doar doua firme au reusit sa obtina licentele. Este vorba de BC Group, care conduce schimbul OSL, singura firma care are licente, iar HashKey Group are o aprobare de principiu, potrivit CoinDesk.

Insa autoritatile au decis sa regandeasca setul de reglementari privind activele virtuale, si vor demara in curand un proces de consultare pentru a oferi investitorilor de retail „un grad adecvat de acces” la activele virtuale, a declarat secretarul financiar Paul Chan.

Dorim sa ne clarificam pozitia politica fata de piata globala, pentru a demonstra hotararea noastra de a explora (n.r. oportunitatile) fintech in tandem cu comunitatea globala a activelor virtuale”, a spus Paul Chan.

Companiile s-au plans de reguli excesiv de stricte pentru bursele cripto

Comisia pentru Valori Mobiliare (SFC), autoritatea de reglementare financiara din Hong Kong, a introdus anul trecut cele mai stricte standarde de reglementare cripto la nivel global in jurisdictiile in care opereaza.

Padraig Walsh, partener la firma de avocatura Tanner De Witt, afirma ca reglementarile propuse aduc Hong Kong-ul la standardele asteptate in cadrul Grupului de actiune financiara.

Unul dintre domeniile in care s-au anticipat progrese a fost in ceea ce priveste combaterea spalarii banilor si KYC pentru activele virtuale”, a spus el.

Potrivit acestuia, abordarea Hong Kong-ului este conceputa si destinata pe termen lung. Licentele cripto „nu sunt destinate celor multi, ci celor putini”, a spus el.

Jucatorii de pe piata au sustinut insa ca regimul VASP este excesiv de strict, a declarat o sursa guvernamentala pentru CoinDesk. Ei vad costuri de operare ridicate, avand in vedere cerinta de a-si asigure activele si de a detine un procent ridicat din activele virtuale in asa-numitele „cold wallets” (n.r. portofelele reci, detinute pe dispozitive electronice care nu sunt conectate la o bursa cripto).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole