Grid star
companii

HIDROELECTRICA SI SALROM, LA BURSA – Premierul, discutii despre actiunile detinute de Fondul Proprietatea la „Perla coroanei”. Nicolae Ciuca: "Listarea celor doua companii, sustinuta de Guvernul Romaniei, face parte din viziunea implementata la nivelul Ex

Listarea la bursa a societatilor Hidroelectrica, „Perla coroanei”, si Salrom, incepe sa intre in linie dreapta. Prim-ministrul Nicolae Ciuca s-a intalnit luni, 22 august 2022, cu delegatia Fondului Proprietatea, ocazie cu care a fost prezentat stadiul pregatirilor pentru vanzarea la bursa a actiunilor pe care acest fond le detine la cele doua companii.

Potrivit premierului, listarea celor doua companii la Bursa de Valori Bucuresti, sustinuta de Guvernul Romaniei, face parte din viziunea implementata la nivelul Executivului, pentru a imbunatati guvernanta si transparenta companiilor pe care le detine.

Iata anuntul Executivului:

"Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca a primit, la Palatul Victoria, delegatia Fondului Proprietatea. Cu aceasta ocazie, a fost analizata evolutia investitilor gestionate de Fondul Proprietatea si a fost prezentat stadiul pregatirilor pentru listarea la bursa a actiunilor pe care acest fond le detine la companiile Hidroelectrica si Salrom.
‘Listarea celor doua companii la Bursa de Valori Bucuresti, sustinuta de Guvernul Romaniei, face parte din viziunea implementata la nivelul Executivului, pentru a imbunatati guvernanta si transparenta companiilor pe care le detine.
Acest demers va contribui la dezvoltarea pietei locale de capital, care are un rol fundamental in dezvoltarea companiilor romanesti si accesul lor la finantare care sa le poata dinamiza investitiile. Consolidarea investitiilor va intari economia’, a declarat premierul.
Finalizarea cu succes a listarii unui pachet consistent din actiunile Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucuresti va permite Romaniei sa indeplineasca la termen obiectivul stabilit in cadrul PNRR, la sfarsitul primului semestru al anului viitor”.

Unda verde in AGA

Fondul Proprietatea anunta recent ca adunarea generala a actionarilor Hidroelectrica S.A. a aprobat initierea listarii actiunilor companiei la Bursa de Valori Bucuresti. Decizia vine ca urmare a unei oferte publice avand ca obiect vanzarea de actiuni ale companei detinute de Fondul Proprietatea.

Fondul detine 19,94% din capitalul social emis al companiei, societatea fiind controlata de statul roman, prin Ministerul Energiei.

Lider pe piata

Hidroelectrica este lider in productia de energie electrica si principalul furnizor de servicii tehnologice necesare in Sistemul Energetic National, fiind o companie vitala pentru un sector strategic cu implicatii in siguranta nationala.
Infiintata in anul 2000, Hidroelectrica a reusit sa se impuna pe Piata de Energie din Romania datorita experientei, credibilitatii si flexibilitatii sale, fiind in prezent principalul producator si furnizor de energie din Romania cat si principalul furnizor de servicii tehnologice de sistem.
“Cu o productie in an mediu hidrologic de peste 17 TWh generata in sucursale amplasate strategic pe teritoriul tarii, Hidroelectrica furnizeaza cca. 30% din productia totala a tarii, in functie de hidraulicitatea anului, in timp ce media volumului serviciilor de sistem din ultimii 10 ani este de cca. 70% din totalul serviciului de reglaj secundar, cca. 84% din serviciul de rezerva tertiara rapida si 100% din serviciul de asigurare a energiei reactive debitata sau absorbita din retea in banda secundara de reglaj a tensiunii, din necesarul Sistemului Energetic National”, arata compania pe propriul site.

Statul, actionar majoritar

Guvernul a aprobat luna trecuta Memorandumul privind admiterea la tranzactionare pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti a actiunilor Societatii Nationale a Sarii S.A. printr-o oferta publica initiala de vanzare derulata de catre Fondul Proprietatea S.A.

Prin acest act normativ, Ministerul Economiei isi mandateaza reprezentantii in Adunarea Generala a Actionarilor Societatii Nationale a Sarii- SALROM SA, pentru luarea deciziilor prevazute de lege in vederea derularii ofertei publice initiale de vanzare si admiterii la tranzactionare a actiunilor detinute de Fondul Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti.
Societatea Nationala a Sarii este o companie detinuta de Ministerul Economiei, in proportie de 51%, respectiv de Fondul Proprietatea cu 49%.
Potrivit Executivului, in luna iunie 2021, Fondul Proprietatea a solicitat acordul Ministerului Economiei pentru tranzactionarea actiunilor sale la BVB, printr-o oferta publica initiala de vanzare, iar pe data de 5 iulie 2021, Adunarea Generala a Actionarilor SALROM a aprobat de principiu admiterea la tranzactionare.
Guvernul precizeaza ca aprobarea realizarii demersurilor cu privire la realizarea unei oferte publice initiale de vanzare de catre Fondul Proprietatea nu este de natura sa afecteze participatia statului roman care, in conditiile incheierii cu succes a ofertei publice initiale de vanzare de catre Fondul Proprietatea, va continua sa detina 51% din capitalul social al Salrom pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti.

Ministrul Economiei: Demers pozitiv

Prin aprobarea acestui memorandum, se incep demersurile pentru listarea la Bursa a actiunilor SALROM. Acest demers este unul pozitiv, contribuind la cresterea vizibilitatii  si calitatii guvernantei corporative pentru companie. Mai mult, va exista o transparenta si un interes din partea actionarilor de a investi si de a dezvolta Salromul. Investitiile nu se fac numai din surse proprii, ci si prin atragerea unor fonduri, fie ca vorbim de fonduri europene sau de atragerea unor fonduri prin instrumente financiare”, declara ministrul Economiei, Florin Spataru.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani