HAOSUL E-FACTURA – N-au trecut nici doua saptamani de la intrarea in vigoare a facturarii electronice, iar rezultatele sunt dezastruoase: „Motivele sunt proasta organizare a ANAF si contractarea digitalizarii facturilor in favoarea unor caste de securisti
11 January 2024 10:42 Lumea Banilor 856Nici macar doua saptamani nu au trecut de la intrarea in vigoare a sistemului de facturare electronica, e-factura, si deja totul este in haos. Si nu doar in comert, ci si in consultanta si avocatura.
Asta a reclamat avocatul Gheorghe Piperea miercuri, 10 ianuarie 2024, intr-un comentariu facut pe pagina sa de Facebook. Motivele constau in proasta organizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si contractarea serviciilor de facturare electronica in favoarea unor indivizi din serviciile secrete, adauga profesorul universitar, candidat AUR la alegerile europarlamentare.
Iata postarea de pe Facebook a avocatului Piperea:
„In numai 10 de zile de aplicare a sistemului e-fucktura, e haos total, e nedumerire si e furie in comert. La fel si in consultanta si avocatura. Chiar si cei care erau de-a dreptul entuziasti ca pot retrai vremurile bune al nazipass-ului sanitar sunt ofticati ca sistemul nu merge.
Motivele sunt proasta organizare a ANAF si, mai ales, contractarea digitalizarii facturilor in favoarea unor caste de sekuristi incompetenti care se cred specialisti de inalta clasa in IT, contractare facuta lor cadou de catre functionari si politicieni corupti.
In plus, functionarea in paralel a sistemului facturii 'traditionale' cu sistemul e-facaturii tripleaza eforturile si costurile, creeaza hazard moral (sunt e-rahaturi care apar de 3-4 ori in sistem, cu valori diferite, de unde o multime de dispute si procese in viitor) si face ca puterea de calcul implicata sa creasca la nivel de centrale nucleare…
De aceea, e foarte probabil ca lumea va trece din nou la troc, barter, compensari, netting, clearing tri- sau multi-lateral, ca pe vremea hiper-inflatiei din 1998-2002.
Dar tot atat probabil este ca lumea va trece la utilizarea de monede locale, cum s-a intamplat in Grecia, dupa cele doua falimente de tara pe care 'troica' UE-FMI-Ecofin i le-au administrat in 2009 si 2011.
Moneda locala ar avea avantajul ca ar neutraliza circulatia TVA-ului (ceea ce va ieftini si simplifica circulatia marfurilor si serviciilor). In plus, disciplina financiara ar creste la 100% – cei ce ar adopta moneda locala s-ar cunoaste intre ei si ar tranzactiona numai pe baza de incredere, iar nu la plezneala sau la improvizatie, deci toate platile ar fi efectuate la timp.
De altfel, acesta este chiar un proiect legislativ pe care il voi sustine incepand cu anul acesta si pe care il voi promova in Parlamentul UE si, respectiv, in Parlamentul si Guvernul Romaniei de dupa alegeri”.