HAOSUL DIN BUCURESTI – Prefectul Capitalei Toni Grebla: „Nu putem sa oprim Bucurestiul, sa nu mai avem investitii... PUG a fost adoptat pe experienta administrativa de acum vreo 20 de ani... A fost anulat in prima instanta, la sesizarea unui ONG... PUZ-ur
Prefectul Capitalei Toni Grebla (foto) reclama haosul urbanistic general cu care se confrunta Bucurestii si avertizeaza ca acest haos risca sa se agraveze si sa blocheze intregul oras, in lipsa unor masuri concrete din partea administratiei locale.
Este vorba despre faptul ca municipiul Bucuresti are un plan urbanistic general (PUG) vechi de 22 de ani, care, in plus, a fost anulat in prima instanta, la sesizarea unei organizatii non-guvernamentale. Ca si cum nu ar fi de ajuns, aproape toate planurile urbanistice zonale (PUZ-urile) de sectoare sunt suspendate prin hotarari judecatoresti, unele fiind chiar si anulate in prima instanta, a subliniat Grebla.
Astfel, fara PUG si PUZ-uri, investitiile in oras sunt blocate, a adaugat prefectul, intr-un interviu pentru DCnews.ro.
Iata principalele afirmatii ale lui Toni Grebla (vezi video):
„Una dintre problemele foarte complicate cu care se confrunta Bucurestiul este cea legata de urbanism, ca urmare a faptului ca PUG-ul a fost elaborat si adoptat acum vreo 20 de ani. Este evident ca a fost elaborat pe experienta administrativa care era acum 20 de ani. Intre timp, lucrurile au evoluat in tara - in Bucuresti cu atat mai mult - astfel incat acesta nu este cel mai bun PUG, ca sa nu il caracterizez altfel. Asa cum este el, invechit sau nepotrivit, este anulat, intr-o prima instanta, de o instanta de judecata. La sesizarea unui ONG, dar nu intru in amanunte despre acest ONG.
Nu stiu ce se va intampla in apel. Probabil, pana in primavara, se va judeca si s-ar putea sa fie anulat de catre instantele de judecata si sa nu mai avem PUG la Capitala. PUZ-urile sunt unele suspendate in sector. In alte trei sectoare, sunt anulate de catre instanta de judecata, dupa ce, acum un an, au fost anulate, pe cale administrativa, de catre primarul general.
In aceasta perioada, unii solicita certificate de urbanism, autorizatii de constructie, pentru ca Bucurestiul nu putem sa il oprim - sa nu mai avem investitii. Alte certificate de urbanism si autorizatii au fost emise in urma cu un an, doi sau trei. A fost perioada de pandemie in care valabilitatea autorizatiilor s-a prelungit automat ca efect al legii. Acum, le-a venit randul si unele primarii au curaj, au convingerea ca trebuie continuate activitatile. Altele refuza de teama unor repercusiuni. Este un haos general cu o consecinta foarte serioasa. Scaderea nivelului investitiilor in municipiul Bucuresti, o scadere semnificativa, de altfel”.