HACKERII AU PUS MANA PE SECRETELE VACCINULUI ANTI-COVID – Ce s-a gasit pe site-ul spart al Agentiei Europene pentru Medicamente
Au aparut deja indoieli cu privire la siguranta vaccinurilor elaborate de catre Pfizer si BioNTech impotriva COVID-19. Un atac cibernetic comis in decembrie 2020 asupra Agentiei Europene a Medicamentelor (AEM / EMA) a facut ca hackerii sa obtina documente privind procesul de elaborare a vaccinurilor Pfizer si BioNTech, pe care aceste doua companii le trimisesera AEM si din care reiese faptul ca insasi agentia si-ar fi exprimat ingrijorarea cu privire la vaccinuri.
Atacatorii au publicat pe Internet informatiile obtinute, potrivit site-ului CNBC.
Lumea Banilor a descoperit ca forumul 4chan.org este unul dintre site-urile pe care a aparut un link catre alt portal, Rutor.biz, de aici cei interesati putand descarca mai multe arhive cu documentele despre care hackerii sustin ca le-au sustras de la Pfizer si BioNTech. 4chan.org este un forum unde au mai fost facute dezvaluiri asemanatoare, datorita faptului ca le permite utilizatorilor sa-si protejeze identitatea, iar postarile sunt sterse dupa o vreme. (Click aici pentru a accesa documentele publicate pe Rutor.)
Atacul cibernetic a fost recunoscut de catre insasi Agentia Europeana pentru Medicamente, care a adaugat ca a notificat orice persoane sau institutii ale caror documente si date cu caracter personal ar fi putut fi supuse accesului neautorizat. De asemenea, AEM a precizat ca „agentia si reteaua europeana de reglementare a medicamentelor raman pe deplin functionale si termenele-limita legate de evaluarea si aprobarea medicamentelor si vaccinurilor Covid-19 nu sunt afectate”.
Una dintre dezvaluirile din materialele scurse pe 4chan.org aici este ca vaccinul BioNTech avea (cel putin la sfarsitul anului 2020) o problema care „trebuie solutionata inainte de aprobare”. Intr-un mesaj care ar fi fost trimis in 23 noiembrie 2020, scos la iveala de hackeri, Evdokia Korakianiti (administrator stiintific la Agentia Europeana pentru Medicamente) apare ca afirmand ca „exista o diferenta semnificativa de integritate intre ARN-ul din loturile clinice (78%) si loturile propuse spre comercializare (55%)” (vezi facsimil 1).
Acelasi document publicat pe 4chan aici mentioneaza ca faza a treia a testarii unuia dintre vaccinuri a fost oprita dupa ce unul dintre subiecti, in varsta de 25 de ani, a suferit o hemoragie cerebrala (vezi facsimil 2).
Mentionam ca vaccinul Comirnaty produs de BioNTech/Pfizer a fost autorizat in Europa pe data de 21 decembrie 2020.
Cum functioneaza Comirnaty
Anuntul de pe site-ul AEM (disponibil aici) explica regulile de siguranta si de monitorizare precum si modul cum functioneaza vaccinul.
Vaccinul Comirnaty pregateste corpul sa se apere impotriva COVID-19. Contine o molecula numita ARN mesager (ARNm) care are instructiuni pentru fabricarea unei proteinei “spike”. Aceasta este o proteina de pe suprafata virusului SARS-CoV-2 de care virusul are nevoie pentru a intra in celulele corpului.
Cand unei persoane i se administreaza vaccinul, unele dintre celulele sale vor citi instructiunile ARNm si vor produce temporar proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaste apoi aceasta proteina ca fiind straina si va produce anticorpi si va activa celulele T (celule albe din sange) pentru a o ataca, explica Agentia Europeana pentru Medicamente.
Daca, mai tarziu, persoana intra in contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul sau imunitar il va recunoaste si va fi gata sa apere corpul impotriva acestuia.
ARNm din vaccin nu ramane in organism, ci este descompus la scurt timp dupa vaccinare.
Ce putem deduce de aici este ca nu avem de-a face cu un vaccin in sensul clasic al termenului, care contine virusul mort sau slabit, ci cu un vaccin experimental, lucru pe care s-a pus destul de putin accentul in presa, si cu atat mai putin de catre politicieni.
Autorizatia conditionata de introducere pe piata
O autorizatie conditionata de introducere pe piata este unul dintre mecanismele de reglementare ale UE pentru facilitarea accesului timpuriu la medicamente care indeplinesc o nevoie medicala nesatisfacuta, inclusiv in situatii de urgenta, ca de exemplu pandemia actuala.
O autorizatie conditionata de introducere pe piata reprezinta o autorizare formala a vaccinului, care acopera toate loturile produse pentru UE si ofera o evaluare solida pentru a sprijini campaniile de vaccinare, mai arata AEM.
Deoarece Comirnaty este recomandat pentru o autorizatie conditionata de introducere pe piata, compania care comercializeaza Comirnaty va continua sa ofere rezultate din studiul principal, care este in desfasurare timp de 2 ani. (Cu alte cuvinte: vaccinul este de facto inca curs de testare pe pacientii care il vor primi, chiar daca a fost autorizat pentru vanzare) Acest test si studiile suplimentare vor oferi informatii despre cat dureaza protectia conferita, cat de eficient este vaccinul in a preveni formele severe de COVID-19, cat de bine protejeaza persoanele cu sistemul imunitar compromis, copiii si femeile insarcinate si daca previne cazurile asimptomatice.
Compania va efectua, de asemenea, studii pentru a oferi asigurari suplimentare cu privire la calitatea farmaceutica a vaccinului pe masura ce numarul de doze produse creste.
Monitorizarea sigurantei Comirnaty
In conformitate cu planul UE de monitorizare a sigurantei vaccinurilor contra COVID-19, Comirnaty va fi monitorizat indeaproape si va face obiectul mai multor activitati care se aplica in mod specific acestor vaccinuri. Desi acestea au fost administrate unui numar mare de persoane, in studiile clinice, exista posibilitatea ca anumite efecte secundare sa apara doar dupa ce milioane de oameni au fost vaccinati.
Companiile sunt obligate sa furnizeze rapoarte lunare de siguranta, pe langa actualizarile periodice solicitate de legislatie si sa efectueze studii pentru a monitoriza siguranta si eficacitatea vaccinurilor pe masura ce sunt utilizate de catre public. Autoritatile vor efectua, de asemenea, studii suplimentare pentru a monitoriza vaccinurile.
Aceste masuri vor permite autoritatilor de reglementare sa evalueze rapid datele obtinute dintr-o serie de surse diferite si sa ia masuri de reglementare adecvate pentru a proteja sanatatea publica, daca este necesar, incheie AEM.