Grid star
antreprenoriat

Guvernul va suspenda plata creditelor bancare restante si executarea silita pana la finalul lui 2025. Masura nu se aplica tuturor romanilor

Guvernul pregateste un proiect pentru suspendarea creditelor care au o dobanda mai mare de 2% plus ROBOR, a ratelor restante, precum si a dobanzilor si comisioanelor scadente. Masura se va aplica pentru fermierii care au un proces-verbal de calamitate incheiat pentru anii agricoli 2023-2024. 

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu (foto stanga, langa Marcel Ciolacu), a declarat ca suspendarea se face pana la 31 decembrie 2025. Pana la acelasi termen se suspenda si operatiunile de executare silita pentru datorii catre institutiile bancare, IFN-uri, furnizori de utilitati, furnizori sau distribuitori de imputuri.
Barbu a precizat ca o alta masura ca va fi luata prevede un mecanism de asigurare la seceta a unei suprafete agricole de 7 milioane de hectare, reprezentand culturi de toamna si primavara:
“Este nevoie de un astfel de mecanism pentru a-i ajuta pe fermierii nostri, care se confrunta de la an la an cu seceta puternica. 
Prin acest mecanism se va asigura o despagubire de pana la 3.000 lei pe hectar, lucru care va duce, din discutiile pe care le-am avut cu sistemul bancar, la deblocarea creditarii fermierilor romani”.

Iata declaratiile facute de ministrul Agriculturii:

“Patru masuri pentru fermierii romani. Asa cum am stabilit, am elaborat mai multe acte normative prin care venim cu masuri de sprijin pentru fermierii afectati de seceta severa din acest an. Toate aceste acte vor fi aduse spre adoptare in urmatoarele sedinte de guvern. In primul rand, am discutat cu mediul bancar si cu ASF si am gasit o formula agreata privind prima masura: un mecanism prin care punem la punct un sistem de asigurare la seceta a unei suprafete agricole de 7 milioane de hectare, reprezentand culturi de toamna si primavara. Este nevoie de un astfel de mecanism pentru a-i ajuta pe fermierii nostri, care se confrunta de la an la an cu seceta puternica. 
Prin acest mecanism se va asigura o despagubire de pana la 3.000 lei pe hectar, lucru care va duce, din discutiile pe care le-am avut cu sistemul bancar, la deblocarea creditarii fermierilor romani. Fondurile necesare pentru acest mecanism vin, pe de o parte, din contributia de 3% din subventia platita de catre fermieri, pe care o completam cu aproximativ 17 milioane de euro anual din partea Uniunii Europene, din fondul de risc, si la care se adauga o contributie de la bugetul de stat.
Am avut discutii si cu compania de stat Eximbank Asigurari, care doreste implicarea in gestionarea acestui mecanism.

Credite garantate de stat

Masura numarul 2: venim cu o completare solicitata de fermier la masura ‘Creditul fermierului’, care are o dobanda fixa de 1,95%. In primul rand, crestem gradul de garantare de catre Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) la 100% din fondurile puse la dispozitia Ministerului Agriculturii. Este nevoie de aceasta modificare pentru a sprijini afacerile din agricultura si productia romaneasca. In plus, creditul va putea fi utilizat si pentru rambursarea ratelor aferente anilor 2023-2024, astfel incat fermierii sa poata trece cu bine de acest an extrem de dificil, fara a avea presiunea ratelor si dobanzilor. 
De asemenea, pot beneficia de aceasta forma de creditare si fermierii care inregistreaza credite restante potrivit bazei de date a Centrului Riscului de Credit, cu conditiile ca acestia sa detina un proces-verbal de constatare a calamitatilor in acest an. 
Pentru a asigura fondurile necesare, schema bugetului de ajutor de stat se majoreaza de la 1,4 miliarde la 1,8 miliarde lei, fara a afecta deficitul bugetar.
O alta masura venita in sprijinul fermierilor se refera la suspendarea de drept a creditelor care au o dobanda mai mare de 2% plus ROBOR, a ratelor restante, precum si a dobanzilor si comisioanelor scadente pentru fermierii care au un proces-verbal de calamitate incheiat pentru anii agricoli 2023-2024. Suspendarea se face pana la 31 decembrie 2025. Pana la acelasi termen se suspenda si operatiunile de executare silita pentru datorii catre institutiile bancare, IFN-uri, furnizori de utilitati, furnizori sau distribuitori de imputuri.

Fonduri insuficiente

Am gandit aceasta masura pentru a lua din presiunea uriasa de pe umerii fermierilor, care din cauza secetei nu au productie si, prin urmare, nici fondurile disponibile pentru a achita aceste sume. A patra masura vreau sa v-o prezint succint, situatia centralizarii efectelor secetei din acest an. In momentul de fata suntem la peste 80% cu finalizarea proceselor verbale de constatare a calamitatilor si ne incadram in termenul asumat de 15 septembrie, astfel incat sa putem acorda despagubirile in cuantum de 1.000 lei pe hectar inainte de inceperea lucrarilor de toamna".

Nota: Intertitlurile apartin redactiei

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani